Man bliver altså bare aldrig træt af sådan et hjemmebagt surdejsbrød til morgenmad, eller eftermiddagssnack, eller til aften. Det er jeg ved at konkludere. Vi er i hvert fald ikke blevet træt af det herhjemme endnu. Og jeg har efterhånden bagt mange brød. Og hvis der er noget, jeg elsker ved brødbagningen, så er det altså, hvor tydeligt det viser sig, at det bliver bedre og bedre for hver gang man bager. Det er da noget, man bliver glad af!

Forleden fik jeg lyst til et lækkert, saftigt brød fyldt med rosiner og med et twist af kardemomme og her får i resultatet!

Rosinbrød med kardemomme

Difficulty: Svær
Serveringer

1

brød
Arbejdstid

45

minutes
Bagetid

40

minutes
Hævetid

14

timer

Ingredienser

  • 90g aktiv surdej

  • 100g groft Ølandshvedemel

  • 50g durum mel (kan erstattes af almindeligt hvedemel)

  • 250g tipo 00 mel (eller andet mel med godt glutenindhold, ex. manitoba)

  • 15g salt

  • 2 tsk kardemomme

  • 75g rosiner

  • 325g vand

Fremgangsmåde

  • Dag 1:
  • Sørg for at fodre din surdej ca. 6-8 timers tid inden brug så den er klar og aktiv når du skal til at sætte dejen over.

  • Tag ca. 300g vand (gerne lunkent, jeg blander gerne lidt kogt vand i det kolde så det bliver lunkent) og bland mel i vandet og sørg for at røre godt rundt så al melet er vådt.

  • Derefter skal det stå og hygge sig på køkkenbordet i en times tid til to, på den måde får man nemlig sat gang i glutenindholdet i brødet, dette kaldes autolyse.

  • 20 minutter inden du vil ælte dejen tilsætter du surdejen og kardemommen sammen med de sidste 20g vand og rører det til en ensartet “grød”.

  • Efter autolysen rører du dejen sammen på røremaskinen på middel hastighed i 5-8 minutters tid. (Dejen skal være rimelig våd og kun lige slippe siderne.) Efter æltning med dejkrogen tilsættes salt og rosiner og der æltes i yderligere 30 sekunder på høj hastighed.

  • Så hælder du dejen over i en plasticbøtte smurt med olie, denne gang brugte jeg rapsolie, men man kan også sagtens tage olivenolie eksempelvis. Fold dejen ind over sig selv fra alle fire sider.

  • Derefter lader du dejen stå på køkkenbordet i en halv time og folder igen dejen. Det samme gør du i alt fire gange med ca. 30 minutters interval. Herefter skal du spænde dejen op. Vip den ud på et meldrysset bord og fold den til en kugle ved at hive kanten ind til midten af dejen hele vejen rundt.

  • Vend så dejen med folden nedad og lad den ligge på bordet i 10 minutters tid. Herefter trykker du forsigtigt dejen ud til en rektangel og tager de to øverste hjørner (dem, der er længst væk fra dig) og folder indtil midten så der dannes en trekant for oven. Så tager du spidsen og folder også den indtil midten.

  • Til sidst tager du de to hjørner tættest på dig og folder ind til midten. Nu skulle dejen være godt spændt op og klar til at blive lagt i den meldryssede hævekurv. (jeg har et viskestykke i min kurv og drysser så viskestykket godt med mel.) Herefter lader du den stå på køkkenbordet med et visestykke over i yderligere 45 minutter.

  • Efter tiden på bordet kan du så pakke hævekurven med dejen ind i en pose (den skal helst ikke røre dejen) og sætte den på kølen natten over. (gerne en 12-18 timers tid)

  • Dag 2(morgen):
  • Efter den lange hævning tænder du ovnen på 250grader eller så varmt som du kan på varmluft og lader så en bageplade eller bagesten varme op miderst i ovnen.

  • Så tipper du forsigtigt dejen ud af kurven på noget bagepapir og når ovnen er klar lægger du brødet på bagepapiret ind og bager det i ca. en halv times tid. Er det ved at blive for mørkt i skorpen kan du skrue ned for temperaturen efter de første 15-20 minutter i ovnen – til ca. 200-210grader og bage det færdigt ved den temperatur.

  • Lad brødet køle i 20-30 minutter før du skærer i det, jeg ved godt, at det kan være svært at vente når hele huset dufter af det lækreste, nybagte brød – men tro mig, det er ventetiden værd, at du giver brødet ro efter bagningen. Så holder du nemlig på fugten i brødet.

Noter

  • *Tip – sæt gerne en bradepande med kogende vandt ind i bunden af ovnen lidt før du smider brødet ind for at skabe et lækkert og fugtigt miljø for brødet under bagningen, tag gerne bradepanden ud af ovnen halvvejs gennem bagningen.*

Efter afkøling kan det nydes præcis som du ønsker. Jeg anbefaler en god klat tandsmør, men jeg synes egentlig også at det fint kan toppes med hvad man lige lyster og har i køleren. Velbekomme!

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Nogle spørgsmål, tanker eller erfaringer du vil dele?