Jeg er meget glad for at arbejde og lege med surdejsbrød i øjeblikket, jeg synes faktisk det er virkelig spændende og det er en ting, jeg gerne vil blive bedre til og lære mere om. Forleden fik jeg bagt et med tørrede tranebær og lidt solsikkekerner og synes bestemt at det fik en dejlig smag og god konsistens, det eneste jeg lige skal arbejde lidt mere mod er en sprødere skorpe, men nogengange kræver det bare at man leger lidt med de forskellige faktorer under bagningen fra gang til gang, så det arbejder jeg videre på, i mellemtiden synes jeg alligevel ikke, at i skal snydes for opskriften på et lækkert, smagsfyldt brød – det kan være, at i har bedre held med skorpen end jeg!
1
brød45
minutes35
minutes14
timerIngredienser
200g ølandshvedemel
100g manitoba mel (kan erstattes med hvedemel
100g almindeligt hvedemel
50g havregryn
425g vand (400g først)
12g salt
40g tørrede tranebær
24g solsikkekerner(kan sagtens fordobles)
Fremgangsmåde
- Dag 1:
- Husk at fodre surdejen ca. 4-6 timer inden brug så den er aktiv og klar
- Tag ca. 400g vand (gerne lunkent, jeg blander gerne lidt kogt vand i det kolde så det bliver lunkent) og bland mel, havregryn og kerner i vandet og sørg for at røre godt rundt så al melet er vådt. Derefter skal det stå og hygge sig på køkkenbordet i en times tid til to, på den måde får man nemlig sat gang i glutenindholdet i brødet.
- Efter en times tid eller to kan du så blande surdej og de sidste 25g vand i. Så rører du dejen sammen på røremaskinen på middel hastighed i en fem minutters tid. (Dejen skal være rimelig våd og kun lige slippe siderne.) Efter ca. 5 minutters æltning med dejkrogen tilsættes salt og der æltes i yderligere 30 sekunder.
- Så hælder du dejen over i en plasticbøtte smurt med olie, denne gang brugte jeg rapsolie, men man kan også sagtens tage olivenolie eksempelvis. Hæld nu tranebærene i dejen og fold så dejen ind over sig selv fra alle fire sider.
- Derefter lader du dejen stå på køkkenbordet i en halv time og folder igen dejen. Det samme gør du i alt fire gange med ca. 30 minutters interval.
- Efter sidste foldning lader du dejen stå tildækket på køkkenbordet i ca. halvanden time yderligere (eller til den næsten er fordoblet.)
- Så hældes dejen forsigtigt over i den meldryssede hævekurv (det er vigtigt, at der er rigeligt med mel, ellers kan den hænge fast og du risikerer at ødelægge luftigheden i brødet) Har du ingen hævekurv lader du den blot ligge i skålen/bøtten og overdækker den og sætter den på køl i en 12-18 timers tid(natten over).
- Dag 2(morgen):
- Efter den lange hævning tænder du ovnen på 250grader eller så varmt som du kan på varmluft og lader så en bageplade varme op inde i ovnen.
- Så tipper du forsigtigt dejen ud af kurven på noget bagepapir og når ovnen er klar lægger du brødet på bagepapiret ind og bager det i ca. en halv times tid.
- Er det ved at blive for mørkt i skorpen kan du skrue ned for temperaturen efter de første 15-20 minutter i ovnen – til ca. 200-210grader og bage det færdigt ved den temperatur.
- Lad brødet hvile i ca. 30 minutter før du skærer i det.
Noter
- *Tip – sæt gerne en bradepande med kogende vandt ind i bunden af ovnen lidt før du smider brødet ind for at skabe et lækkert og fugtigt miljø for brødet under bagningen.*
Derefter nydes med et godt lag smør og en god ost eller noget pålægschokolade eller peanutbutter eller hvad du nu ellers synes er lækkert på dit nybagte brød. Mums og tak, siger jeg bare!