Jeg synes Carsten har det rigtig godt for tiden, derfor tænkte jeg, at det var på tide at stole på, at han er moden nok til at klare hævningen af en dej, helt alene. Og ganske rigtigt, han klarede opgaven skide godt og resultatet blev disse dejlige surdejsboller med durum og havregryn. Hvis i også kunne tænke jer at give jer i kast med sådan nogle, så kommer opskriften lige her! 🙂

Denne opskrift har en hydrering på 90% og er derfor en våd og lækker dej!

Surdejsboller – helt uden gær!

Difficulty: Middel
Stk

12

stk
Arbejdstid

40

minutes
Bagetid

15

minutes
Hævetid

16

timer

Ingredienser

  • 450g vand (+50g)

  • 120g groft ølandshvedemel

  • 300g manitoba mel

  • 80g durum

  • 50g havregryn

  • 100g aktiv surdej

  • 15g salt

Fremgangsmåde

  • Dag 1:
  • Sørg for at fodre din surdej 4-6 timer inden du sætter dejen over.
  • Tag ca. 450g vand (gerne lunkent, jeg blander gerne lidt kogt vand i det kolde så det bliver lunkent) og bland mel og havregryn i vandet og sørg for at røre godt rundt så al melet er vådt.
  • Derefter skal det stå og hygge sig på køkkenbordet i en times tid til to, på den måde får man nemlig sat gang i glutenindholdet i brødet.
  • Efter en times tid eller to kan du så blande surdej og de sidste 50g vand i. Så rører du dejen sammen på røremaskinen på middel hastighed i en fem minutters tid. (Dejen skal være rimelig våd og kun lige slippe siderne.) Efter ca. 5 minutters æltning med dejkrogen tilsættes salt og der æltes i yderligere 30 sekunder.
  • Så hælder du dejen over i en plasticbøtte smurt med olie, denne gang brugte jeg rapsolie, men man kan også sagtens tage olivenolie eksempelvis. Og folder så dejen ind over sig selv fra alle fire sider.
  • Derefter lader du dejen stå på køkkenbordet i en halv time og folder igen dejen. Det samme gør du i alt fire gange med ca. 30 minutters interval.
  • Efter sidste foldning lader du dejen stå tildækket på køkkenbordet i ca. halvanden time yderligere (eller til den næsten er fordoblet) og sætter den så på køl natten over.
  • Dag 2(morgen):
  • Forvarm ovnen på max. temperatur (typisk omkring 250-260 grader) med bagepladerne i ovnen.
  • Sæt også meget gerne et fad med vand i ovnen så du skaber et dejligt, fugtigt miljø til brødet under bagningen.
  • Herefter vipper du forsigtigt dejen ud på bordet, strækker den lidt til en rektangel som du deler i ca. 3 baner og laver så en 4-5 boller af hver bane alt efter hvor store boller der ønskes. Så placerer du bollerne på bagepapir og når ovnen så er varm nok sætter du bollerne ind på de  varme plader og bager dem i 15 minutters tid eller til at de har fået en flot, mørk og gylden skorpe.

Lad dem køle lidt af på en rist før du kan sætte tænderne i dem og nyd dem med smør eller dit yndlings pålæg. De holder sig gode i et par dage og er nærmest som nybagte hvis man liiige varmer dem i ovnen eller oven på brødristeren! Jeg håber i vil nyde disse boller ligesom jeg og familien. <3

Follow my blog with Bloglovin

Leave a Comment

Comments

  1. Oscar

    Opskriften fungerer godt! Det skal du have tak for.

    • Hej Oscar,
      Hvor er jeg bare glad for, at du synes det! Selv tak og nyd bollerne! 🙂

Nogle spørgsmål, tanker eller erfaringer du vil dele?