For tiden har jeg lyst til alle mulige former for bagværk. Bløde, svampede boller, kanelsnegle, fastelavnsboller, kærnemælkshorn – ja, det hele i den dur. Jeg ved ikke, om det er kulden eller de mørke dage, men der er bare brug for lidt ekstra hygge. Forleden endte valget på bløde, luftige boller med et godt lag tandsmør efter nogle gode timers gåtur i kulden.

Bollerne her er inspireret af de klassiske Kløbenboller man kan få hos bageren – en af min mors favoritter. De er bløde, luftige og svampede, præcis som en god bolle skal være. Derudover er der godt med rosiner og, i dette tilfælde, syltet citronskal i dejen. Sidst men ikke mindst er de krydret let med kardemomme og en smule appelsinskal. Jeg håber, at i vil tage godt i mod dem.

Rosinboller a la Kløbenboller

Recipe by BellaCourse: SnacksCuisine: bagværkDifficulty: let, easy
stk

13

boller
Forberedelsestid

30

minutes
Bagetid

15

minutes
Kalorier pr. 100g

320

kcal
Hævetid

1

hour 

30

minutes
Total time

2

hours 

15

minutes

Lækre, bløde og svampede boller med tørret frugt

Ingredienser

  • Dej:
  • 30g gær (eller hvis du vil have dem med surdej: 10g gær og 50g aktiv surdej – så skal de bare koldhæve natten over)

  • 100g blødt smør

  • 2,5 dl mælk

  • 1 æg (+1 til pensling)

  • 2 tsk kardemomme

  • 450g mel (ca. )

  • 2 spsk sukker

  • 1 nip salt

  • 100g rosiner

  • 100g tørret frugt efter valg*

  • skallen fra 1 appelsin

Fremgangsmåde

  • Dej:
  • Lun mælken til den er lillefingervarm og opløs gæren heri.
  • Bland halvdelen af melet i og rør det sammen, gerne i røremaskine hvis du ejer sådan en. Er det ikke tilfældet kan de selvfølgelig sagtens røres i hånden.
  • Derefter tilsætter du æg, smør, kardemomme, revet appelsinskal, sukker og salt og rører det sammen.
  • Herefter tilsætter du resten af melet lidt efter lidt mens du ælter. Nogenlunde samtidig tilsætter du de tørrede frugter og ælter videre. Dejen skal være klistret og kun lige slippe fingre eller kanten af røreskålen.
  • Lad den hæve en times tid på køkkenbordet
  • Efter hævning
  • Kom dejen ud på et meldrysset bord og fordel dejen i klumper på ca. 80-90g stykket. Tag en klump i den hånd, dyp fingrene i lidt mel og fold så dejen “sider” ind mod midten. Gentag dette til du får spændt bollen godt op og får en fin rund form.
  • Læg dem med samlingen nedad på en bageplade med bagepapir. Når du har formet og spændt alle bollerne op lægger du et viskestykke over dem og lader dem efterhæve i 30-45 minutters tid.
  • Tænd i mellemtiden ovnen på 200 grader og lad den varme på i mens.
  • år bollerne har efterhævet pensler du dem med et sammenpisket æg og bager dem i omkring 15 minutter til de er blevet flotte og gyldne i overfladen.
  • Lad dem køle af en smule før du sætter tænderne i en dejlig, blød bolle godt toppet med tandsmør.
  • Velbekomme!

Noter

  • *jeg brugte syltet citronskal, men nogle andre gode bud kunne også være tranebær eller tørrede abrikoser. Vælges abrikoserne, vil jeg foreslå at skære dem i små stykker, lægge dem i blød i vand i 30 minutters tid og så hælde væsken fra inden de kommer i dejen.
Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Nogle spørgsmål, tanker eller erfaringer du vil dele?