En vaske-ægte klassisk, helt simpel lagkage, det er noget, man må have en opskrift på. Den ser mere besværlig ud end den er, den smager fantastisk og 100% af fødselsdagsfejring og dansk hygge. Den er med klassiske, luftige lagkagebunde med mild vaniljesmag, med lidt bærkompot, chokoladestykker og selvfølgelig vaniljecreme og så er den toppet med den helt traditionelle kakaoglasur og pyntet med et lækkert, simpelt marcipanbånd og alle smagene går op i en højere enhed så selv englene synger fødselsdagssange for fødselaren.

Opskriften får i lige her og jeg lover jer, at i får fødselsdagslagkage for alle pengene. Pøj pøj med kage-i-lag-bagningen!

Klassisk lagkage

Course: dessertCuisine: danskDifficulty: middel
Servinger

12

personer
Forberedelsestid

1

hour 

30

minutes
Bagetid

10

minutes
Hviletid

10

minutes

Dejlig, frisk og afbalanceret lagkage – perfekt til fødselsdagsbordet!

Ingredienser

  • Bunde:
  • 4 æg

  • 0,5 tsk vaniljekorn eller kornene fra 0,5-1 vaniljestang

  • 125g mel

  • 125g sukker

  • 1 nip salt

  • Vaniljecreme:
  • 3 dl mælk

  • 3-4 spsk sukker

  • 1 vaniljestang

  • 3 æggeblommer

  • 2 spsk maizena

  • 1dl fløde (til piskning)

  • Kompot
  • 200g brombær eller hindbær

  • En smule citronsaft

  • Andet
  • 100g hakket chokolade

  • Chokoladeglasur:
  • Flormelis

  • lidt vand (så det får den rette konsistens)

  • 1 spsk kakaopulver

  • Marcipanbånd:
  • 200g marcipan

  • 100g flormelis

  • 15g glukosesirup:

Fremgangsmåde

  • Bunde:
  • Tænd ovnen på 180 grader varmluft.

  • Pisk æg, sukker og vanilje til en let og luftig æggesnaps. Det tager gerne op mod 10 minutter at få den ordenlig luftig.

  • Vend så forsigtigt mel og salt i æggesnapsen.

  • Hæld så dejen på en springform og bag kagen i ca. 20-30 minutter til den er flot og gylden og ikke længere hænger fast når du prikker i den.

  • Tag den ud og lad den køle fuldstændig af.

  • Vaniljecreme:
  • Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud og put både korn og stang i en gryde sammen med mælk og opvarm så til lige under kogepunktet.

  • Samtidig eller lige før pisker du æggeblommer sammen med sukker og maizena i en skål. Derefter hældes den varme mælk over i skålen stille og rolig hele tiden under omrøring/piskning.

  • Når al mælken er i skålen hældes det tilbage i gryden og varmes igen under konstant omrøring. Når cremen begynder at stivne lige så stille tilsætter du det udblødte husblas og når den har nået den rette konsistens(den må gerne være godt tyk) tager du den af varmen, hælder på en skål og lægger så husholdningsfilm over cremen, helt tæt til overfladen så der ikke dannes kondens.

  • Sæt den derefter på køl, den skal være helt afkølet før den kan blandes op med en stift pisket flødeskum. (det gør du bare lige inden du skal til at samle kagen)

  • Kompot
  • Bring bær og citronsaft i kog og kog den i 5-10 minutters tid ved middel til svag varme til bærrene er kogt ud. Sæt derefter kompotten på køl.

  • Marcipanbånd:
  • Bland alle ingredienserne til en samlet og ensartet masse. Læg den så i en pose og derefter på køl til den skal bruges.

  • Samling:
  • Når du har alle elementer på plads og bundende er helt afkølede “flækker” du dem i tre ca. lige tykke bunde.

  • Find så det fad, du gerne vil servere kagen på, tag en bagering og beklæd den med bageplast. Placer så den første bund på fadet, læg kageringen med kageplast rundt om så den sidder til og find vaniljecremen frem og bland den op med flødeskum(gem gerne en smule flødeskum til når du skal have båndet på kagen) til den har den konsistens/smag du godt kan lide, den skal have.

  • Fordel derefter halvdelen af kompotten, chokoladen og konditorcremen på den første bund og læg bund nr. 2 forsigtigt ovenpå.

  • Læg så den anden halvdel af kompot, chokolade og creme på den anden bund og læg den sidste bund ovenpå og sæt kagen på køl.

  • Når kagen har sat sig tager du marcipanmassen frem ruller den til en lang pølse og lægger den mellem to lange stykker film.

  • Rul den så lang og glad mellem de tog lag film. Mål hvor omkredsen og højden af kagen(lav gerne en 1/2-1 cm ekstra på begge leder) og rul marcipanen ud og skær den til, så den passer på målene.

  • Tag det øverste lag film af, men behold det på “ydersiden” så du kan bruge det som “støtte” når du lægger båndet omkring.

  • Når det skal lægges om kagen smører du først kagen med et tyndt lag af det overskydende flødeskum og herefter lægger du båndet på så stramt som du kan og skærer marcipanen til, så lukningen passer sammen og bliver fin.

  • Du kan skære marcipanen til i højden når du har lagt glasuren, det synes jeg i hvert fald er lettest.

  • glasur:
  • Rør flormelis og kakao sammen med en smule vand til du har en god glasur-konsistens og fordel det på toppen af lakagen. Pynt den så med lige det, du har lyst til og synes er allermest festligt, om det så er krymmel eller skrift/tegninger af en smule hvid glasur. Kun fantasien sætter rammen!

  • Sæt kagen på køl til at den endelig klar til at blive nydt i det bedste selskab du kunne forestille dig. Det fortjener både du og kagen.

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Nogle spørgsmål, tanker eller erfaringer du vil dele?