Jeg ved altså bare ikke noget bedre end surdejsbrød med smør og måske en god skive ost. Eller pålægschokolade. Eller mandelsmør, Nutella også, faktisk. Nårh ja, vi kom fra surdejsbrødet! Det er jeg altså bare vild med – både at bage og spise. Jeg synes faktisk det er enormt spændende at nørde surdejsbrød og blive ved med at arbejde hen mod at blive bedre og bedre til det håndværksmæssigt, for det er virkelig et håndværk.

Jeg har nu bagt med surdej i et års tid og i starten brugte jeg altid røremaskine, men efter en flytning havde jeg ikke længere plads til min røremaskine i køkkenet og derfor måtte jeg lære at lave dem ene og alene med håndkraft. Nu er jeg faktisk noget dertil, hvor jeg synes, at mine brød oftest bliver langt bedre, når jeg har lavet hele processen i hånden og det er slet ikke så kompliceret som man kunne tænke – det er bare en langsom process, men det er alt med surdej jo og det er en del af kunsten og noget af det, jeg godt kan lide ved det, at det kræver tid, kærlighed og tålmodighed. Egentlig har jeg bare fundet ud af, at man får meget bedre føling med sin dej på den måde og nemmere kan “korrigere” den alt efter vind og vejr.

Derfor har jeg prøvet at skrive en rimelig let udførlig guide til at lave surdejsbrød uden røremaskine og den kommer herunder, jeg håber, at i kan følge med i den! 🙂

Mit bedste surdejsbrød uden røremaskine

Recipe by BellaCourse: Morgenmad, frokostCuisine: bagværkDifficulty: Svær
Servinger

1

brød
Arbejdstid

45

minutes
Bagetid

40

minutes
Hviletid

16

timer

Denne opskrift er perfekt til, hvis man enten ikke ejer en røremaskine eller hvis man bare gerne vil prøve at have bedre føling med sin dej på surdej.

Ingredienser

  • 100g speltmel, fuldkørns ølandshvede eller fuldkornshvedemel

  • 400g hvedemel

  • 350g vand

  • 90g aktiv surdej

  • 13g salt

Fremgangsmåde

  • Dag 1:
  • Sørg for at have fodret din surdej ca. 5-6 timer før brug så den er god og aktiv når du skal lave dejen. Ca. 1,5 time før din surdej burde være klar til brug blander du vand og mel kort til en grødlignende konsistens og lader der stå med låg ved stuetemperatur. (dette kaldes autolyse hvor glutennetværket får lov at stå og udvikle sig)

  • Når din surdej så er klar (du kan evt. lave en vandtest og se, om din surdej flyder når du lægger en lille klat i vand – bliver den i toppen er den bageklar, ellers venter du lidt og tester den igen) vejer du den af og tilsætter den til din grødlignende dej – her bruger du så hænderne til at folde dejen ind over sig selv så surdejen bliver blandet godt sammen med din dej.

  • Dette gøres i stille og roligt tempo til det er blevet en fin og jævn dej – du behøver ikke ælte den særlig meget, surdejen skal bare være ordenligt fordelt. Når dette er gjort sætter du endnu engang låg på og lader den stå i ca. 30 minutter.

  • Efter den halve time tilsætter du saltet og blander det ind i din dej på samme vis som surdejen, altså ved hele tiden at folde siderne ind under. Det hjælper en del her hvis du har let våde hænder. Du kan evt. hive let og blidt op i dejen mens du ryster lidt i den inden du igen folder den ind over sig selv.

  • Dette gør, at du får en endnu mere elastisk dej. Når det er klaret og salten er godt indarbejdet i dejen sætter du låget på endnu en gang og lader den stå i 45 minutter denne gang.

  • Når de 45 minutter er gået er det blevet tid til dejens første foldning. Dette sker ved at du gør dine hænder våde igen og løsner forsigtigt dejen hele vejen rundt i kanten og herefter tager du forsigtigt hænderne ind under dejen og løfter op i den. (måske lidt at sammenligne med, hvordan man ville holde en burger)

  • Når den er løftet op, og den har sluppet siderne lader du den folde ind under sig selv og gør det samme endnu engang på den anden led også. Sæt låget på igen og lad den stå og hvile igen. Gentag foldningen yderligere 2 gange med 45 minutters mellemrum.

  • Efter sidste foldning er det blevet tid til den såkaldte preshaping (hvis du vælger at lave boller lader du bare dejen stå ude 45 minutter endnu og sætter så skålen på køl) Her vipper du dejen ud på et let meldrysset bord – har du en dejspatal tag du den ind under dejen tættest på dig og fører den “rundt om sig selv så du ligesom får trukket dejen ind under sig selv lige så stille – og det fortsætter du med til du har en god, spændt “bold” – har du ikke en dejspatel gøres dette ved at folde kanten af dejen ind mod midten hele vejen rundt så du på denne måde danner bolden – herefter vender du den så med folden nedad og lader den ligger på bordet i ti minutters tid.

  • Fold den til en kugle ved at hive kanten ind til midten af dejen hele vejen rundt.

  • Vend så dejen med folden nedad og lad den ligge på bordet i 10 minutters tid. Herefter trykker du forsigtigt dejen ud til en rektangel og tager de to øverste hjørner (dem, der er længst væk fra dig) og folder indtil midten så der dannes en trekant for oven.

  • Så tager du spidsen og folder også den indtil midten. Til sidst tager du de to hjørner tættest på dig og folder ind til midten. Nu skulle dejen være godt spændt op og klar til at blive lagt i den meldryssede hævekurv. (jeg har et viskestykke i min kurv og drysser så viskestykket godt med mel.)

  • Kom så hævekurven med dejen i en pose og lad den stå på bordet i 15 minutter inden du sætter den på køl natten over.

  • Dag 2(morgen):
  • Næste morgen tænder du så ovnen på varmluft og fuld skrue (min går op til 260 grader og varmluft.) Har du en bagesten eller et bagestål sætter du det på en rist midt i eller lige under midten af ovnen og lader det varme med op.

  • Har du hverken bagesten eller -stål varmer du i stedet en helt almindelig bageplade op – eller bruger en stegeso hvis du har sådan en.

  • Du kan evt. sætte en bageplade nederst i ovnen som du hælder kogende vand i 5-10 minutter inden bagning – på den måde får du skabt et dejligt, fugtigt miljø til dit brød.

  • Når ovnen så er varm og klar tager du brødet ud af køleskabet og vipper det forsigtigt ud på et stykke bagepapir som du lige kan klippe til så det passer til din dej. Herefter tager du en skarp kniv og ridser brødet på langs, en smule skævt fra midten og med en 30graders vinkel i brødet. Ridsen skal være omtrent 2 cm dyb.

  • Så sættes brødet ellers i ovnen – husk at hvis du har kommet vand i en bradepande er der en del damp i ovnen – så det skal man lige være opmærksom på, når man så åbner lågen og sætter brødet ind. Lad brødet bage for fuld skrue i 20 minutter – efterfølgende lukker du lidt temperatur og damp ud af ovnen, tager bradepanden med vand ud og skruer ned på 210grader og bager brødet 20 minutter endnu.

  • Når det endeligt er færdigt og har fået en flot og “hård” skorpe med en god lyd (jeg tror alle vi ved, hvordan et lækkert brød skal lyde hult når man lige banker lidt på det!) tager du det ud, sætter det på en rist og lader det hvile i 40 minutters tid før du endelig kan skære i det, komme en god klat smør på og sætte tænderne i det.

Ja, jeg ved godt, at specielt den sidste ventetid er lang og hård – specielt når hele hytten dufter himmelsk af dit lækre brød, men det er altså for brødets bedste at det lige skal have tid til ro efter sådan en tur i brød-saunaen.

Og når ventetiden er overstået er der vidst kun tilbage at sige velbekomme og tillykke med din lille brødbaby fra mig.

Rating: 1 out of 5.
Show 2 Comments

2 Comments

  1. Marie

    Hej Bella. Vil så gerne lære denne opskrift, men jeg ryger i svinget allerede i punkt 1. Når jeg blander speltmel, hvedemel og vand i de mængder der står under ingredienser, bliver det ikke grødkonsistens, men dejligt dejkonsistens. Hvad gør jeg mon forkert? Kh Marie

    • Bella

      Hej Marie,
      Dejligt at du har kastet dig ud i opskriften! Jeg tror, det kan være fordi speltmelen suger mere vand end hvad jeg har brugt af meltyper – så enten kan du tilsætte en smule mere vand eller bare lade det være som det er. Det burde stadig blive et dejligt saftigt brød 🙂
      Kh. Bella

Nogle spørgsmål, tanker eller erfaringer du vil dele?