Efter en af de gode kage-elskende samtaler med en ven forleden gik det pludselig op for mig, at jeg faktisk aldrig havde forsøgt mig med roulader før – altså rent bagnings-mæssigt, jeg har spist en god del, skal det lige siges.

Men altså, det dur jo ikke, at jeg endnu ikke havde givet mig i kast med den smarte kageklassiker der er perfekt til dem, der elsker gode, simple og svampede kager med dejligt meget creme i forhold til kage. En roulade kan noget, den er smart, den er fyldt med en perfekt mængde snask og så holder den endda selv på det og sørger på den måde for at holde selve kagen, altså bunden svampet og fugtig. Det er da perfekt altså.

Jeg havde noget hjemmelavet lemon curd i køleren som jeg havde lavet på nogle slatne citroner et par dage i forvejen og så havde jeg egentlig et ønske om, lige at fin-justere min vaniljecreme og derfor kom denne fine rulle-basse på “tegnebrættet” (aka køkkenbordet) og lad mig bare sige, at jeg er ret stolt af min første roulade (okay, indrømmet, min bund fik et milisekund for meget i ovnen og sprækkede en smule) men smagen, den er altså bare lige i skabet.

Roulade
Svampet kakao-roulade med lemon curd og vaniljecreme

Kakao-roulade med vaniljecreme og lemoncurd

Recipe by BellaCourse: dessert, kageCuisine: det søde køkkenDifficulty: middel
Servinger

8

personer
Arbejdstid

40

minutes
Bagetid

10

minutes

Skøn roulade med en god balance i det søde og sure. Kakaobunde, lemoncurd og en dejlig, klassisk vaniljecreme.

Ingredienser

  • Kakaobunde:
  • 3 æg

  • 125g sukker

  • 80g hvedemel

  • 35g kartoffelmel

  • 1 tsk bagepulver

  • 2 spsk kakao

  • 1 nip salt

  • Vaniljecreme:
  • 3 dl mælk

  • 50g sukker (ca. 3,5 spsk)

  • 1 vaniljestang

  • 3 æggeblommer

  • 2 spsk maizena

  • Lemoncurd:
  • saft fra 3 citroner (skallen fra 2)

  • 100g sukker

  • 2 æg

  • 50g smør

Fremgangsmåde

  • Vaniljecreme:
  • Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud og put både korn og stang i en gryde sammen med mælk og opvarm så til lige under kogepunktet.

  • Samtidig eller lige før pisker du æggeblommer sammen med sukker og maizena i en skål. Derefter hældes den varme mælk over i skålen stille og rolig hele tiden under omrøring/piskning.

  • Når al mælken er i skålen hældes det tilbage i gryden og varmes igen under konstant omrøring. Cremen vil så begynde at stivne, når den har nået den rette konsistens(den må gerne være godt tyk) tager du den af varmen, hælder på en skål og lægger så husholdningsfilm over cremen, helt tæt til overfladen så der ikke dannes kondens.

  • Sæt den derefter på køl, den skal være helt afkølet før den kan bruges.

  • Hæld saft, sukker og æg i en gryde og rør med et piskeris på middel varme, det må ikke koge.
  • år det lige så stille begynder at tykne, tilsætter du smør og citronskal og pisker godt i massen.
  • Fortsæt med at piske til curden er tyknet godt og har fået en god, cremet konsistens, ligesom vaniljecreme.
  • Sigt så curden og kom den i en bøtte mens den køler.
  • Kakaobunde:
  • Forvarm ovnen til 180 grader varmluft.
  • Pisk æg og sukker til en meget let og luftig masse. Pisk den gerne i op mod ti minutters tid.
  • Vej de tørre ingredienser af, sigt dem i æggeblandingen og vend dem forsigtigt i æggesnapsen med en dejskraber.
  • Kom bagepapir på en bageplade og fordel dejen forsigtigt ud over bagepladen i et jævnt lag.
  • Bag den i 7-9 minutters tid. Den skal kun lige være færdig, ellers risikerer du, at den sprækker når den rulles. Den skal “hoppe op igen” hvis du prøver at trykke den midt på – altså lidt ligesom en svamp.
  • Når den er ude, drysser du den med sukkerpå toppen, lægger et stykke bagepapir over og vender bunden så det nu ligger på det bagepapir med sukkerlaget nederst.
  • Fjern det øverste lag bagepapir og rul rouladen sammen mens den køler lidt. På den måde vænner du kagen til at have formen så den ikke sprækker senere.
  • Samling:
  • Når bunden er kølet lidt ruller du den ud og fordeler først et tyndt lag lemoncurd over hele bunden – undtagen de to sidste cm mod dig selv (på den måde får du en flot samling.)
  • Herefter fordeler du vaniljecremen ovenpå lemoncurden i et jævnt lag (det er ikke sikkert, at du skal bruge det hele, der skal ikke være så meget, at du ikke kan rulle den pænt sammen)
  • Nu skal den rulles. Tag fat i begge hjørner i bagepapiret længst fra dig og træk det hen mod dig selv så du får lavet den første “foldning”/det første rul. Fortsæt med at rulle den stille og roligt hen mod dig selv, så stramt som muligt, uden at du presser fyldet ud. Rul tilsidste bagepapiret med og læg den i rullen med samlingen ned ad på køl i en time så den ligge kan få lov at sætte sig.
Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Nogle spørgsmål, tanker eller erfaringer du vil dele?