Ingen Bededagsferie uden hveder, det er helt sikkert. De skal på bordet – hos os altid torsdag aften de gladeligt indtages med rigelige mængder af tandsmør, men det er der vidst delte meninger om?

Anyways, sidste år kom jeg med en opskrift på de klassiske hveder og den er selvfølgelig til at finde herinde endnu. Men i år, med Carsten i “hånden” (eller på køkkenbordet, om man vil) var det på tide at udfordre dem lidt og derfor gav jeg mig i kast med at afprøve en version hævet på surdej og her kommer resultatet, og det er altså bare blevet top lækkert, luftigt og præcis som det skal være – både ristet og uristet, varme eller kolde.

Surdejshveder

Recipe by BellaCourse: Bagværk, surdejCuisine: Dansk, traditioneltDifficulty: Middel
Servinger

12

stk
Arbejdstid

25

minutes
Bagetid

20

minutes
Kalorier

250

kcal
Hævetid

7

timer
Hviletid (koldhævning)

1

nat

Bløde, svampede hveder præcis, som du kender dem fra bageren – bare lidt bedre og hævet på surdej frem for gær.

Ingredienser

  • 150g aktiv surdej

  • 2,5 dl mælk

  • 100g groft mel (Jeg brugte ølandshvede)

  • 450g almindeligt hvedemel

  • 2 æg

  • 8g salt

  • 1 tsk kardemomme

  • 1 spsk sukker

  • 80g stuetemperet, blødt smør

Fremgangsmåde

  • Sørg for at fodre din surdej 4-6 timer inden brug. Jeg fodrede min kl. 8.30 og den var klar til brug ca. 13.00-13.30
  • Kom alle ingredienser undtagen smør i en skål. Brug meget gerne røremaskine med dejkrog hvis du har sådan en.
  • Ælt dejen ved lav hastighed til den har samlet sig.
  • Kom det bløde smør i og ælt den i yderligere 8-10 minutters tid på middel hastighed. Den skal gerne være blevet glat og lækker efter æltningen men stadig være en ret fugtig og våd dej.
  • Dæk så skålen til med film eller en plastik pose og stil den på køkkenbordet.
  • Lad den hæve her i 3-4 timers tid mens du folder den ind over sig selv et par gange undervejs.
  • Efter hævningen former du den til ca. 12 boller (det svarer til, at de vejer en 80-90 gram hver) Sørg for at få spændt dem godt op ved at folde “siderne” ind mod midten mens du holder bollen i håndfladen med den ene hånd og samler sammen med den anden. Gør det til den er blevet flot og rund.
  • Læg hvedeknopperne i en bradepande med bagepapir med en aftstand på ca. 1-1,5 cm fra hinanden. Kom bradepanden i en pose og lad dem stå yderligere 2-3 timer ved stuetemperatur inden de kommer på køl natten over.
  • Næste morgen/dag 2:
  • Tag hvedeknopperne ud af køleskabet og lad dem stå ude mens du varmer ovnen op til 220 grader.
  • Når ovnen er varm og de har fået lov at stå ude i 45-60 minutter koger du noget vand, hælder det i en bradepande og sætter det nederst i ovnen.
  • Herefter bager du hvederne ved 220 grader og damp de første 10 minutter. Så tager du bradepanden med kogende vand ud, skruer ned på 200 grader og bager dem yderligere 10 minutter til de har fået en flot, gylden farve.
Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Nogle spørgsmål, tanker eller erfaringer du vil dele?