Så er det ved at være den tid på året, hvor fastelavnsbollerne findes i spandevis hos hver en bager og i hvert et supermarked, og med god grund, for hvem vil ikke gerne lige guffe sådan en i sig? De findes efterhånden i et utal af variationer, med den klassiske kardemommebolle, med weinerdej, med vaniljecreme, syltetøj, remonce, flødeskum -tja, you name it.

Min yndlings er den helt klassiske med vaniljecreme, evt. piftet op med lidt bær og chokolade som den her omgang var, lidt hindbærmarmelade eller med lidt remonce i.

Her får i mit bedste bud på lækre, bløde og søde fastelavnsboller som du kan variere frit i fyldet, lige som du lyster.

Gammeldags fastelavnsboller med creme

Difficulty: Middel
Stk

15

stk
Arbejdstid

45

minutes
Bagetid

18

minutes
Hævetid

1

hour 

45

minutes
Total time

2

hours 

48

minutes

Ingredienser

  • Dej:
  • 30g gær (eller hvis du vil have dem med surdej: 10g gær og 50g aktiv surdej – så skal de bare koldhæve natten over)

  • 100g blødt smør

  • 2,5 dl mælk

  • 1 æg (+1 til pensling)

  • 2 tsk kardemomme

  • 450g mel (ca. )

  • 2 spsk sukker

  • 1 nip salt

  • Vaniljecreme
  • 3dl mælk

  • 3 æggeblommer

  • 1 vaniljestang

  • 3 spsk sukker

  • 2 spsk maizena

  • Remonce:
  • 100g blødt smør

  • 100g marcipan

  • 100g sukker

Fremgangsmåde

  • Vaniljecreme:
  • Det første du skal i gang med er cremen da den skal nå at køle af inden den skal bruges.
    Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud og put både korn og stang i en gryde sammen med mælk og fløde og opvarm så til lige under kogepunktet.
  • Samtidig eller lige før pisker du æggeblommer sammen med sukker og maizena i en skål.
  • Derefter hældes den varme mælk over i skålen stille og rolig hele tiden under omrøring/piskning. Når al mælken er i skålen hældes det tilbage i gryden og varmes igen under konstant omrøring.
  • Cremen vil så begynde at stivne, når den har nået den rette konsistens tager du den af varmen, hælder på en skål og lægger så husholdningsfilm over cremen, helt tæt til overfladen så der ikke dannes kondens.
  • Sæt den derefter på køl. (den kan også sagtens tåle at stå natten over hvis det ønskes)
  • Dej:
  • Lun mælken til den er lillefingervarm og opløs gæren heri.
  • Bland så halvdelen af melet og rør det sammen.
  • Derefter tilsætter du æg, smør, kardemomme, sukker og salt og rører det sammen.
  • Til sidst tilsætter du resten af melet lidt efter lidt mens du ælter. Dejen skal være klistret og kun lige slippe fingre eller kanten af røreskålen.
  • Lad den hæve en times tid på køkkenbordet
  • Remonce:
  • Riv marcipanen og bland det til en jævn masse sammen med den bløde smør og sukkeret
  • Samling:
  • Forvarm ovnen til 190 grader varmluft
  • Når dejen har hævet og forhåbentlig er vokset godt rulles den tyndt ud på et meldrysset bord i en rektangel så du kan skære den ud i ca. 12-16 firkanter.
  • Derefter lægger du så en teskefuld kagecreme og en teskefuld af det andet fyld(eller bare lidt ekstra creme) om så du ønsker marmelade, remonce, bær, chokolade eller andet godt.
  • Så samler du alle fire hjørner og nulrer dejen godt så den er helt samlet og triller dem så runde.
  • Læg dem med samlingen ned ad på en bageplade og når du har gjort det med dem alle lader du dem efterhæve i 30-45 minutter med et hviskestykke over.
  • Når de har hævet pensler du dem med æg eller lidt mælk og bager dem så i ca. 12-15 minutter. Hold øje med dem og tag dem ud, når de er flotte og gyldne.

Noter

  • Du kan også sagtens komme eks. marmelade,bær eller lidt chokolade i i stedet for remonce, eller som ekstra.

Bollerne kan sagtens fryses ned hvis det ønskes og smager nu bare aller bedst samme dag de er bagt.

God fornøjelse! <3

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Nogle spørgsmål, tanker eller erfaringer du vil dele?