Servinger
12
bollerArbejdstid
45
minutesBagetid
15
minutesHævetid
20
De blødeste, svampede tripple chokoladeboller på 100% surdej
Ingredienser
70g aktiv surdej
230g kærnemælk
300g hvedemel
50g blødt smør
1 spsk honning eller agavesirup
1 tsk kardemomme
4g salt
100g blandet chokolade
Fremgangsmåde
- Dag 1:
- Sørg for at fodre din surdej så den er aktiv og klar til bagning. (jeg fodrede min ca. kl. 8.30)
- Når den er klar efter 4-6 timers tid kan du begynde på dejen. (ca. kl. 14 hos mig)
- Start med at røre surdejen ud i kærnemælken og vandet.
- Tilsæt så mel, honning, salt og kardemomme. Ælt dejen på lav hastighed i ca. 7 minutters tid på røremaskine.
- Skær det tempererede smør i små stykker og tilsæt det til dejen lidt efter lidt. Bliv ved med at ælte dejen på lav til middel hastighed. Den skal endnu engang have 7-10 minutters æltning.
- Chokoladen tilsætter du i de sidste minutter af æltningen. (Lav gluten-vindues-testen for at se, om den er færdigæltet)
- Når den er æltet, glat og smidig, kommer du den i en let-smurt skål med et klæde over og lader den stå ved stuetemperatur i 5 timers tid. Fold* dejen et par gange undervejs.
- Når den har hævet godt kommer du den ud på et let meldrysset bord, deler dejen i 12 lige store stykker – jeg vejede mine til ca. 60g stykket. Form dem til boller og spænd dem godt op ved let at “presse” dem ned mod bordet mens du former den til en bold i en hul hånd.
- Kom bagepapir i en bradepande og læg dem med et par centimeters mellemrum. Jeg lavede tre rækker af fire boller.
- Lad dem stå et ude et kvarter inden du sætter dem på køl natten over.
- Dag 2(formiddag):
- Om formiddagen tager du dem ud af køleskabet og lader dem igen hæve ved stuetemperatur til de er ca. fordoblet i størrelsen. (Dette tager gerne op mod 4-6 timer, hav tålmodighed, det er det hele værd)
- Tilsidst forvarmer du ovnen på c. 200 grader varmluft og bager dem i 15 minutters tid til de har fået en flot farve.
- Jeg penlsede mine med en “simple syrup” lavet på kogende vand og sukker lige da de kom ud af ovnen, men du kan også sagtens bare pensle dem med æg inden afbagning som man oftest gør.