Forleden proklamerede min mor, at hun altså savnede at have mine havregrynskugler i køleren som vi havde omkring jul hvor jeg havde lavet en ordenlig omgang. Det er sjældent at min mor decideret efterspørger søde sager, så det er noget, man må tage seriøst.

Pludselig lyste en lille pære over mit hoved (tænk som tegneserier og med lydeffekt og *pling* lyd) – jeg blev ramt af, hvad jeg selv fornemmede, kunne være en lille genial geni-streg.

Hvad hvis man lavede en gigantisk havregrynskugle i form af en tærte med en sprød og lækker mørdejsbund? Jeg var selv solgt på ideen og der gik ikke længe før at den var ført ud i livet. Og den skuffede ikke. Men jeg skal lige love for, at den ikke holdte ret længe hos familien. Så det tager jeg som et tegn på succes. Og succes’erne og de små geni-streger, de skal selvfølgelig deles med jer, kære læsere.

Havregrynskugletærte

Difficulty: Let
Servinger

8

personer
Arbejdstid

25

minutes
Bagetid

15

minutes
Total time

40

minutes

En top lækker kombination af en sprød mørdejsbund med den klassiske havregrynskugle og et lækkert chokoladeknæk på toppen. Mums.

Ingredienser

  • Mørdej:
  • 115g mel

  • 65g koldt smør

  • 35g sukker

  • 1 æggeblomme

  • et nip salt

  • evt. et skvæt vand hvis blommen er lille.

  • Fyld:
  • 260g havregryn

  • 150g blødt smør

  • 160g sukker

  • 50g kakao

  • 1/2 dl stærk kaffe

  • 3 spsk mørk rom

  • 1 nip salt

  • Topping:
  • 100g chokolade

  • Lidt kokosmel til at pynte med.

Fremgangsmåde

  • Mørdej:
    Rør mel og sukker sammen. Kom det kolde smør i og smuldr det med hænderne til det ligner revet parmesan ost
  • Tilsæt ægget og saml hurtigt dejen (tilsæt evt. et par dråber vand hvis dejen ikke vil samle sig.) Lad den hvile en times tid på køl.
  • Mens den hviler lader du ovnen forvarme på 180 grader varmluft.
  • Når den har hvilet ruller du den ud mellem to stykker bagepapir eller film og fordeler den i en tærteform. Prik bunden med en gaffel og bag den i ca. 15 minutter til den er flot og gylden. Lad den køle af efter bagning.
  • Fyld:
  • Bryg kaffen og lad den køle af. Bland alle ingredienser til en samlet masse – smag den evt. til med lidt ekstra sukker, havregryn, kaffe eller kakao.
  • Når du har fået en god og ensartet masse fordeler du det ud på den afkølede tærteform (har du lidt i overskud kan du evt. trille det til havregrynskugler og dyppe dem i lidt chokolade.) Stil den på køl mens du smelter chokoladen.
  • Topping:
  • Smelt chokoladen over et vandbad. Fordel det i et jævt lag på toppen -sørg for at komme helt ud til kanten. Pynt den ved at drysse kokosmel ud over toppen.

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Nogle spørgsmål, tanker eller erfaringer du vil dele?