Et simpelt og lækkert brød!

Surdejsbrød med ølandshvede, manitoba og havregryn

Difficulty: Svær
Serveringer

1

brød
Arbejdstid

45

minutes
Bagetid

35

minutes

Ingredienser

  • 110g aktiv surdej

  • 200g Ølandshvedemel, groft

  • 250g manitoba hvedemel

  • 50g havregryn

  • 450g vand (400g først)

  • 14g salt.

Fremgangsmåde

  • Dag 1:
  • Sørg for at fodre din surdej ca. 6-8 timers tid inden brug så den er klar og aktiv når du skal til at sætte dejen over.

  • Tag ca. 400g vand (gerne lunkent, jeg blander gerne lidt kogt vand i det kolde så det bliver lunkent) og bland mel i vandet og sørg for at røre godt rundt så al melet er vådt. Derefter skal det stå og hygge sig på køkkenbordet i en times tid til to, på den måde får man nemlig sat gang i glutenindholdet i brødet, dette kaldes autolyse.
  • 20 minutter inden du vil ælte dejen tilsætter du surdejen sammen med de sidste 25g vand og rører det til en ensartet “grød”.
  • Efter autolysen rører du dejen sammen på røremaskinen på middel hastighed i 5–8 minutters tid. (Dejen skal være rimelig våd og kun lige slippe siderne.) Efter æltning med dejkrogen tilsættes salt og der æltes i yderligere 30 sekunder på høj hastighed.

  • Så hælder du dejen over i en plasticbøtte smurt med olie, denne gang brugte jeg rapsolie, men man kan også sagtens tage olivenolie eksempelvis. Fold dejen ind over sig selv fra alle fire sider.
  • Derefter lader du dejen stå på køkkenbordet i en halv time og folder igen dejen. Det samme gør du i alt fire gange med ca. 30 minutters interval.
  • Herefter skal du spænde dejen op. Vip den ud på et meldrysset bord og fold den til en kugle ved at hive kanten ind til midten af dejen hele vejen rundt. Vend så dejen med folden nedad og lad den ligge på bordet i 10 minutters tid.
  • Herefter trykker du forsigtigt dejen ud til en rektangel og tager de to øverste hjørner (dem, der er længst væk fra dig) og folder indtil midten så der dannes en trekant for oven. Så tager du spidsen og folder også den indtil midten. Til sidst tager du de to hjørner tættest på dig og folder ind til midten.
  • Nu skulle dejen være godt spændt op og klar til at blive lagt i den meldryssede hævekurv. (jeg har et viskestykke i min kurv og drysser så viskestykket godt med mel.) Herefter lader du den stå på køkkenbordet med et visestykke over i yderligere en time til to.

  • Efter tiden på bordet kan du så pakke hævekurven med dejen ind i en pose (den skal helst ikke røre dejen) og sætte den på kølen natten over. (gerne en 12-18 timers tid)

  • Dag 2(morgen):
  • Efter den lange hævning tænder du ovnen på 250grader eller så varmt som du kan på varmluft og lader så en bageplade varme op inde i ovnen.
  • Så tipper du forsigtigt dejen ud af kurven på noget bagepapir og når ovnen er klar lægger du brødet på bagepapiret ind og bager det i ca. 35 minutters tid. Er det ved at blive for mørkt i skorpen kan du skrue ned for temperaturen efter de første 15-20 minutter i ovnen – til ca. 200-210grader og bage det færdigt ved den temperatur.
  • Lad det hvile i minimum 30 minutter før du skærer i det. Fugten i brødet skal lige have lov at arbejde lidt videre. Nyd det så med et godt lag tandsmør eller hvad du nu bedst kan lide på din lækre skive nybagt brød.

Noter

  • *Tip – sæt gerne en bradepande med kogende vandt ind i bunden af ovnen lidt før du smider brødet ind for at skabe et lækkert og fugtigt miljø for brødet under bagningen.*
Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Nogle spørgsmål, tanker eller erfaringer du vil dele?