De her mega lækre boller blev resultatet af sidste omgangs bagning med Carsten og jeg kan godt sige jer, at de blev lækre! Virkelig dejligt saftige med en skøn smag og god luft!

Surdejsboller med manitoba og havregryn

Difficulty: Middel
Stk

12

stk
Arbejdstid

1

hour 
Bagetid

15

minutes
Hævetid

14

timer

Ingredienser

  • 5g gær

  • 120g surdej

  • 475g vand

  • 100g ølandshvedemel

  • 400g manitoba mel

  • 50g havregryn

  • 12g salt

Fremgangsmåde

  • Dag 1:
  • Fodr din surdej 4-6 timer inden den skal bruges så den er aktiv og klar til at hæve dine boller.
  • Tag ca. 425g vand (gerne lukent, jeg blander gerne lidt kogt vand i det kolde så det bliver lunkent) og bland både ølands- manitoba mel og havregryn i vandet og sørg for at røre godt rundt så al melet er vådt.
  • Lad det stå og hygge sig på køkkenbordet en times tid eller to. På den måde får du nemlig aktiveret glutenindholdet i melet (dette kaldes autolyse)

  • Efter en times tid eller to kan du så opløse gæren i de sidste 25g vand og herefter blande surdejen i. Så rører du dejen sammen på røremaskinen på middel hastighed i en fem minutters tid. (Dejen skal være rimelig våd og kun lige slippe siderne.) Efter ca. 5 minutters æltning med dejkrogen tilsættes salt og der æltes i yderligere 30 sekunder.
  • Så hælder du dejen over i en plasticbøtte smurt med olie, denne gang brugte jeg rapsolie, men man kan også sagtens tage olivenolie eksempelvis. Og folder så dejen ind over sig selv fra alle fire sider.
  • Derefter lader du dejen stå på køkkenbordet i en halv time og folder igen dejen. Det samme gør du i alt fire gange med ca. 30 minutters interval.
  • Efter sidste foldning lader du dejen stå tildækket på køkkenbordet i ca. halvanden time yderligere (eller til den næsten er fordoblet) og sætter den så på køl natten over. Meget gerne omring en 12 timers tid. Dejen skulle gerne se nogenlunde sådan her ud efter hævningen – godt med luftbobler
  • Dag 2(morgen):
  • Forvarm ovnen på højste temperatur (det plejer at være omkring 250 grader) og varmluft. Lad endelig bagepladerne varme med op i ovnen. Sæt også meget gerne et fad med vand i ovnen så du skaber et dejligt, fugtigt miljø til brødet under bagningen.
  • Herefter vipper du forsigtigt dejen ud på bordet, strækker den lidt til en rektangel som du deler i ca. 3 baner og laver så en 4-5 boller af hver bane alt efter hvor store boller der ønskes.
  • Så placerer du bollerne på bagepapir og når ovnen så er varm nok sætter du bollerne ind på de  varme plader og bager dem i 15 minutters tid eller til at de har fået en flot, mørk og gylden skorpe.
  • Lad dem køle en smule inden du skærer i dem så de lige får lov at “arbejde” færdige og blive perfekt lækre inden i.

Lad dem køle lidt af på en rist før du kan sætte tænderne i dem og nyd dem med smør eller dit yndlings pålæg. Jeg lover jer at morgnen (eller eftermiddagen) er reddet med de her boller! Og hvis du lige varmer dem i ovnen eller på en rist holder de sig lækre i fire-fem dage! 🙂

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Nogle spørgsmål, tanker eller erfaringer du vil dele?