Øvelse gør mester med den wienerdej så jeg måtte på den igen og har tænkt mig at lege med sådan en basse igen meget snart! Vi har altid fået “skrubber” når nogen i familien har fødselsdag, men vi har efterhånden fundet ud af, at det vidst nærmest kun er vores lokale bager, der sælger dem. Det er ligesom en thebirkes, bare med birkesne udskiftet med sukker på toppen og det smager intet mindre end fantastisk. Det giver et let karameliseret udtryk og smagsindtryk hvilket bare er super lækkert. De er specielt gode til vores familie, da min mor ikke kan tåle birkes og jeg ikke selv kan lide dem.

Derfor skulle jeg selvfølgelig forsøge mig med en omgang skrubber når nu wienerdejen er i fokus herhjemme.

Så her kommer mit bud på skrubber, thebirkes uden birkes – jeg håber i vil tage godt i mod dem! 🙂

Skrubber (Thebirkes uden birkes men med sukker)

Difficulty: Svær
Stk

12

stk
Arbejdstid

45

minutes
Bagetid

15

minutes
Hævetid

14

timer

Ingredienser

  • Dej:
  • 80g iskoldt vand

  • 130g iskoldt mælk

  • 1 æg

  • 50g aktiv surdej

  • 450g iskoldt mel (læg det gerne i fryseren natten over)

  • 40g sukker

  • 8g salt

  • 250g smør (til udrulning)

  • 1 æg til pensling

  • Remonce:
  • 140g revet marcipan

  • 80g blødt smør

  • 120g sukker

Fremgangsmåde

  • dag 1, Wienerdej:
  • Sørg for at have fodret din surdej ca. 4-6 timer inden brug så den er klar og aktiv.
  • Start med at opløse gær og surdej og æg i den iskolde mælk og vand, tilsæt så mel, sukker og salt og ælt til dejen slipper fingrene eller røreskålens sider, den skal ikke æltes særlig længe.
  • Form så dejen til en kvadrat, pak den ind i køkkenfilm og sæt den til at hvile på køl, gerne i 2 timers tid.
  • Lige efter tager du smøret og banker det ud til en kvadrat mellem to stykker bagepapir. Det skal ca. have en tykkelse på 1 cm. Sørg for at lave kvadraten så skarp som muligt, det gør udrulningen senere lettere.
  • Pak så smøret ind i bagepapiret og læg det på køl sammen med dejen.
  • Når dejen har hvilet ruller du den ud på et meldrysset bord. Den skal rulles ud i en kvadrat der er stor nok til at pakke smøret ind i den.
  • Placér så smøret på “tværs” af dejen så du kan folde hjørnerne ind over den og sørg for at lukke dejen godt omkring den.
  • Rul så forsigtigt dejen uden at trykke (ellers får du mast smøret ind i dejen) så den er 3 gange så lang, som den er bred og fold den ind over sig selv så du har tre lag smør og fire lag dej. Læg den så på køl i 30 minutter.
  • Tag nu dejen ud på et meldrysset bord igen og rul den endnu engang forsigtigt ud så den er 3 gange så lang som bred og fold den i tre igen – så har du en dej med 9 lag smør. Læg den på køl i en halv time igen.
  • Tag dejen ud og gentag udrulningen så du nu har 27 lag. Læg den på køl i 30 minutter.
  • Tag dejen ud og rul den til ca. 1 cm i tykkelse – stadig med mål der ca. er 3 gange så lang som den er bred. Fordel remoncen i en stribe på langs så der er et par cm. fri både i “toppen” og “bunden” (altså af kanten på langs) dub så kanterne med lidt vand på den lange led og fold de frie kanter ind over hinanden så der er et par centimeters overlap. Skær “pølsen” ud i 12-14 stykker og læg dem med lukningen nedad.
  • Læg dem så på køl i ca. 12-18 timer.
  • Dag 2:
  • Efter den lange hviletid lader du dem stå på køkkenbordet en 3-5 timers tid inden bagning.
  • Forvarm ovnen til 200 grader varmluft
  • Pensl dem så med æg, drys toppen med sukker (eller birkes hvis du vil lave almindelige thebirkes)
  • Bag dem i 10-14 minutter til de er flotte gyldne, sprøde og lette. Lad dem køle lidt af før du sætter tænderne i og nyder dem i fulde drag.
Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Nogle spørgsmål, tanker eller erfaringer du vil dele?