Jeg elsker brød. Specielt det nybagte, det som er så saftigt at det klistrer en lille smule uden på nogen måde at være klægt eller underbagt eller tungt. Den slags hjemmebagte brød, der ligeså godt kunne komme direkte fra bageren. Sådan noget synes jeg er ret så sjovt at eksperimentere med i øjeblikket – specielt fordi jeg har fået min skønne surdej, Carsten. Han er sjov at lege og eksperimentere med!

Det gjorde jeg også igen forleden og resultatet blev det her lækre brød. Det er hævet i en hævekurv hvilket jeg er blevet stor fan af efter at have anskaffet mig sådan en, jeg har også netop købt mig en bagesten, men den var altså ikke kommet endnu da dette brød skulle bages, så derved har jeg en undskyldning for at bage igen meget snart, nu med stenen – det klager jeg ikke over!

Nå, men hvis i også vil give jer i kast med sådan et her brød, så kommer min opskrift på det her!

Saftigt, luftigt og lækkert Ølandshvedebrød

Difficulty: Svær
Portion

1

Brød
Arbejdstid

45

minutes
Bagetid

35

minutes
Hævetid

12

timer

Ingredienser

  • 90g aktiv surdej

  • 5g gær

  • 325g vand (50g bruges til at opløse gæren i)

  • 200g groft Ølandshvedemel

  • 200g almindeligt hvedemel

  • 11g salt

Fremgangsmåde

  • Dag 1:
  • Ca. en 6-8 timer før du skal lave dejen fodrer du din surdej så den er bageklar.
  • Efter de 6 timers tid tager du de 275g vand og blander med melet så alt melet er blevet vådt. Det lader du så stå tildækket i en skål i 1-2 timer. Dette kaldes autolyse og her sørger du for, at aktivere glutenindholdet i melet.
  • Efter de to timer opløser du gæren i 50g lunkent vand og hælder det, og surdejen ned til mel/vandblandingen. Dette ælter du så i ca. 5 minutter på røremaskinen og tilsætter tilsidst salt og lader den ælte i yderligere 30 sekunders tid.
  • Derefter hælder du forsigtigt dejen over i en skål eller bøtte smurt med lidt olie. Du folder så dejen ind over sig selv på hver af de fire leder. (Det er lettest med våde fingre) Så lader du dejen stå i en halv times tid og folder den igen. Sådan fortsætter du i en to timers tid.
  • Så hældes dejen forsigtigt over i den meldryssede hævekurv (det er vigtigt, at der er rigeligt med mel, ellers kan den hænge fast og du risikerer at ødelægge luftigheden i brødet) Har du ingen hævekurv lader du den blot ligge i skålen/bøtten og overdækker den og sætter den på køl i en 12-18 timers tid.
  • Dag 2 (morgen):
  • Efter den lange hævning tænder du ovnen på 250grader eller så varmt som du kan på varmluft og lader så en bageplade varme op inde i ovnen.
  • Så tipper du forsigtigt dejen ud af kurven på noget bagepapir og når ovnen er klar lægger du brødet på bagepapiret ind og bager det i ca. 35 minutter. Efter de første 20 minutter lukker du en del af ovnens varme ud og skruer ned på ca. 200 grader til det er færdigt.
  • Når brødet er færdigt og taget ud skal det stå og køle af en halv time inden du skærer i det. Ellers risikerer du at ødelægge fugten i brødet.

Noter

  • Tip: Sæt en bradepande eller bageplade med vand nederst i ovnen, på den måde skaber du damp der giver brødet en lækker, sprød skorpe.

Derefter nydes med et godt lag smør og en god ost eller noget pålægschokolade eller peanutbutter eller hvad du nu ellers synes er lækkert på dit nybagte brød. Nam!

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Nogle spørgsmål, tanker eller erfaringer du vil dele?