Tja, nytårsaften er lig kransekage. Det tror jeg langt de fleste herhjemme i lille Danmark kan blive enige om. Og så er det jo heldigt, at den faktisk er skide nem at give sig i kast med – for kan vi ikke godt blive enige om, at det er lidt sjovere at servere en hjemmelavet fremfor den man lige fik købt med sig i sidste øjeblik på indkøbsturen?
Jeg kan godt lide at dyppe mine kransekager – om end jeg laver tårn, stykker eller årstal i mørkchokolade. Det giver altså bare hele nytårs-herligheden et ekstra pift udover den selvfølgelige glasur der sprøjtes på.
Min opskrift er uden æggehvider så alle, selv veganerne (i hvert fald hvis man bruger en vegansk mørk chokolade, selvfølgelig) kan være med – er det ikke bare dejligt?
Så slipper man også for halve æggehvide bærgere eller blommer i overskud som man aldrig aner, hvad man skal gøre med.
Nå, men nok snak – eller skriveri – rettere sagt fra mig af. Her kommer opskriften og den er meget ligetil og med kun tre indgredienser. Det er altså så nemt som jeg siger, jeg lover det!
Rigtig godt nytår derude! Jeg håber i får en dejlig, festlig aften ligemeget hvordan i fejrer det!
Kys fra og farvel og tak til 2021 fra mig!
10-12
personer30
minutes15
minutes1
hour10
minutesLækker, klassisk kransekage – næsten i hvert fald! Der er lige tilføjet en smule chokolade-dyp til bunden. Men det kan man vidst heller ikke gå galt i byen med!
Ingredienser
600g marcipan
100g flormelis
ca. 1-1,5 skefuld vand
- Topping/lir
flormelis
vand
200g mørk chokolade
Fremgangsmåde
- Bland de 100g flormelis med vandet og rør det til en tyk glasur inden du blander det i en skål med alt marcipanen – på den måde undgår du både tørhed og klumper og det bliver meget nemmere at ælte til en ensartet masse.
- Når massen er ensartet ruller du pølser på ca. 1 centimeters diameter(drys evt. lidt flormelis på bordet, så det ikke klistrer) og skærer dem i følgende cm-længder: 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32, 38 og triller til sidst en kugle til toppen.
- Form så hver enkelt pølse trekanten ved at trykke ind med tommel- og pegefinger på hver “side” af pølsen så du danner en trekant. Er du i tvivl om, hvad jeg mener kan du kigge på videoen nedenfor 🙂
- Når du har lavet dem trekantede samler du enderne med en smule vand og trykker dem godt (men blidt) sammen ved at “gnide” marcipanen sammen.
- Læg ringene på en bageplade med bagepapir og lad dem “tørre” ved stuetempertur i en times tid.
- Bag ringene på 180 grader varmluft i ca. 10-15 minutter – de skal være en smule gyldne på toppen når du tager dem ud.
- Lad dem køle helt af inden du pynter dem.
- Pynt/lir
- Chokoladebund
- Smelt chokoladen i mikroovnen ved at give den 30 sekunder ad gangen til det lige akkurart er smeltet. Når vi arbejder med mørk chokolade skal vi gerne ramme en arbejdstemperatur på 30-33 grader for at give det den flotte finish og det rigtige look.
- Når chokoladen er smeltet dypper du bunden af alle ringene i chokoladen og sætter dem tilbage på bagepladen med bagepapir så chokoladen kan størkne.
- Glasur
- Rør en tyk glasur sammen og kom det op i en almindelig pose eller sprøjtepose og klip et lille hul for enden.
- sprøjt glasur på ringene ved stille og roligt at føre hånden frem og tilbage mens du bevæger den hele vejen rundt på ringen.
- Så er der kun tilbage at sætte ringene ovenpå hinanden når både chokolade og glasuren er størknet og evt. pynte den med nogle små paraplyer, terpentiner eller andet festligt pynt!
- Rigtig godt nytår!