Der er ingen tvivl om, at fastelavnsbollerne hitter som aldrig før i år. Jeg har allerede en opskrift på de gode gamle klassiske af gærdej med creme og remonce. Men jeg tænkte, at det var på tide, at give et nyt bud på en opskrift på fastelavnsboller, når nu der er så stor hype omkring dem i år. Resultatet af dette blev altså disse.
Jeg elsker wienerdej men er ikke den store fan af fastelavnsboller der er proppet med flødeskum i diverse variationer og derfor har jeg taget lidt af det bedste fra klassikeren og de store, wienerdejsboller man ser i alle vinduerne i øjeblikket.
Her får i en opskrift på fastelavnsboller af wienerdej bagt med klassisk remonce, kogte brombær og derefter fyldt med en kogt vaniljecreme for at det ikke flyder ud under bagningen og så man kan komme en dejlig stor mængde vaniljecreme i. Det er nemlig noget, jeg aldrig helt kan få nok af. Ja, for at være ærlig så kunne jeg snildt spise det rent med en ske, men nok om det. Jeg håber i vil tage godt i mod årets fastelavnsbolle opskrift fra mit lille køkken.
12
stk3
hours20
minutesLækre fastelavsboller af wienerdej med lækre, luftige lag fyldt med syrlige bær, remonce og masser af vaniljecreme.
Ingredienser
- Wienerdej:
110g iskoldt vand
120g iskoldt mælk
1 æg
25g gær
450g iskoldt mel (læg det gerne i fryseren natten over)
40g sukker
8g salt
40g blødt smør
250g smør (til udrulning)
1 æg til pensling
- Vaniljecreme
3 dl minimælk
3 spsk sukker
1 vaniljestang
3 æggeblommer
2 spsk maizena
- Remonce
50g blødt smør
50g marcipan
50g sukker
- Brombær
100g brombær
1/2 skefuld maizena
Lidt vand
- Glasur
Flormelis
Kakao
Vand
Fremgangsmåde
- Wienerdej
Start med at opløse gær og æg i den iskolde mælk og vand, tilsæt så mel, sukker og salt. Tilsæt det bløde smør til sidst og ælt til dejen slipper fingrene eller røreskålens sider, den skal ikke æltes særlig længe (5 minutter på røremaskinen eller i hånden er nok). Form let dejen til en kugle og pak den ind i køkkenfilm og sæt den til at hvile på køl i 30 minutter.
Lige efter tager du smøret og banker det ud til en kvadrat mellem to stykker bagepapir. Det skal ca. have en tykkelse på 1 cm. Sørg for at lave kvadraten så skarp som muligt, det gør udrulningen senere lettere. kvadraten skal være ca. 22×22 cm.
Pak så smøret ind i bagepapiret og læg det på køl sammen med dejen.
Du kan med fordel lave vaniljecremen nu.
- Vaniljecreme:
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud og put både korn og stang i en gryde sammen med mælk og fløde og opvarm så til lige under kogepunktet. Samtidig eller lige før pisker du æggeblommer sammen med sukker og maizena i en skål.
Derefter hældes den varme mælk over i skålen stille og rolig hele tiden under omrøring/piskning. Når al mælken er i skålen hældes det tilbage i gryden og varmes igen under konstant omrøring. Cremen vil så begynde at stivne, når den har nået den rette konsistens tager du den af varmen, hælder på en skål og lægger så husholdningsfilm over cremen, helt tæt til overfladen så der ikke dannes kondens.
Sæt den derefter på køl. (den kan også sagtens tåle at stå natten over hvis det ønskes – altså kan den lave dagen før)
- Brombær
- Kom brombærrene i en gryde og kog dem op. Mos dem lidt med grydeskeen undervejs. Opløs maizenaen i en sjat vand og kom det ned til de udkogte bær. Når den tykner tager du den af varmen og sætter den på køl.
- Wienerdej – fortsat
Når dejen har hvilet ruller du den ud på et meldrysset bord. Den skal rulles ud i en kvadrat der er stor nok til at pakke smøren ind i den Ca. 25×25 cm. Placér så smøren på “tværs” af dejen så du kan folde hjørnerne ind over den og sørg for at lukke dejen godt omkring den.
Rul så forsigtigt dejen uden at trykke (ellers får du mast smøren ind i dejen) til ca. 22×50. Fold så 1/3 del af den ind over sig selv og gør det samme i den anden side så du nu har 3 lag. Pak den ind og læg den så på køl i 30 minutter.
Tag nu dejen ud på et meldrysset bord igen og rul den endnu engang forsigtigt ud så den igen er ca. 22×50 cm og fold den endnu engang på samme måde som før – først med 1/3 del ind over og så det samme fra den anden side – så har du en dej med 9 lag smør. Læg den på køl i en halv time igen.
Tag dejen ud og gentag udrulningen. Nu har du 27 lag smør. Læg den på køl i 30 minutter.
Tag dejen ud og rul den til ca. 0,5 cm i tykkelse – jeg synes det er nemmest at rulle den ud til ca. 22x 62. Skær det aller yderste af kanten og skær så 12 felter af ca. 10×10 cm.
- Remonce
- Bland alle ingredienser til en ensartet masse.
- Samling
- Læg en klat remonce og en klat af kogt brombær på hver firkant og træk alle fire hjørner ind mod midten. Tryk kanterne af siderne sammen. Tag så endnu engang i hjørnerne og fold dem ind mod midten så du har en bold.
- Læg alle bollerne på bageplader med samlingen nedad og lad dem hæve i 45 minutter under et viskestykke.
I mellemtiden tænder du ovnen på ca. 190 grader traditionel ovn. Når bollerne er hævet pensler du dem med æg og bager dem så i 15-20 minutter til de er flotte og gyldne.
- Når du har taget dem ud af ovnen og de lige er kølet nok til du kan holde på dem tager du en sprøjtepose med en lille tyl og kommer vaniljecremen op i sprøjteposen.
- Sprøjt så cremen ind i bollen fra bunden af.
- Lad bollerne køle helt af efter du har fyldt dem med creme.
- Glasur
- Bland flormelis og kakao med lidt vand til du har en god, tyk glasur og pynt de afkølede boller med glasuren og evt. list krymmel.
- Så er der ellers kun tilbage at nyde dine fastelavnsboller!