Er der noget, der altid kan sætte gang i hyggen, så er det altså bare godt, gammeldags bagværk som eksempelvis snegle. Blandingen af brød og sødt går bare rent ind. Selvom en helt klassisk kanelsnegl er noget helt fantastisk, så synes jeg nu alligevel det er sjovt at lege med, hvordan man kan varriere sine snegle.

De her er noget friskere og lettere end de almindelige kanelsnegle – selvom det er proppet til randen med snask og alt det gode! Jeg håber, at i vil tage godt i mod dem! <3

Citron-vaniljesnegle på 100% surdej

Difficulty: Svær
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Calories

300

kcal

Ingredienser

  • Dej:
  • 125 g blødt smør

  • 80g aktiv surdej (kan evt. erstattes med 10g gær)

  • 550g mel

  • 1 æg (og 1 til pensling)

  • 2 tsk kardemomme

  • 2 spsk sukker

  • 1,5 dl mælk

  • 1dl yoghurt naturel eller kærnemælk

  • 0,5 dl vand

  • 1 tsk salt

  • Remonce:
  • 180g blødt smør

  • 180g sukker

  • saft og skal fra en citron

  • Vaniljecreme:
  • 3,7 dl minimælk

  • 0,3 dl fløde

  • 3 spsk sukker

  • 1 vaniljestang

  • 3 æggeblommer

  • 2 spsk maizena

  • (tip: du kan også bare bruge 4dl mælk i stedet for de 0,3 dl fløde)

Fremgangsmåde

  • Dej:
  • Sørg for, at du har fodret din surdej ca. 4-6 timer inden brug så den er bageklar og aktiv.

  • Bland surdejen med mælk, yoghurt og vand og rør, til du har en ensartet væske. (*laver du dem på gær, luner du mælken til den er lillefingervarm og følger ellers resten af opskriften som skrevet*)

  • Bland så halvdelen af melet og rør det sammen. Derefter tilsætter du æg, det bløde smør, kardemomme, sukker og salt og rører det sammen.

  • Til sidst tilsætter du resten af melet lidt efter lidt mens du ælter. Dejen skal være klistret og kun lige slippe fingre eller kanten af røreskålen.

  • Når du har æltet den så den føles god og smidig former du den til en kugle og lægger den med “samlingen” nedad i en skål.

  • Herefter lader du den stå på køkkenborden i halvanden times tid før den sættes på køl natten over så surdejen kan få lov at “work it’s magic” (Dette gælder også hvis du laver dem på de 10g gær i stedet – disse snegle skal koldhæves.)

  • Vaniljecreme:
  • Det næste du skal i gang med er cremen da den skal nå at køle af inden den skal bruges.

  • Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud og put både korn og stang i en gryde sammen med mælk og fløde og opvarm så til lige under kogepunktet.

  • Samtidig eller lige før pisker du æggeblommer sammen med sukker og maizena i en skål. Derefter hældes den varme mælk over i skålen stille og rolig hele tiden under omrøring/piskning.

  • Når al mælken er i skålen hældes det tilbage i gryden og varmes igen under konstant omrøring. Cremen vil så begynde at stivne, når den har nået den rette konsistens tager du den af varmen, hælder på en skål og lægger så husholdningsfilm over cremen, helt tæt til overfladen så der ikke dannes kondens.

  • Sæt den derefter på køl. (den kan også sagtens tåle at stå natten over hvis det ønskes hvis du vil lave den efter dejen er samlet.)

  • Remonce:
  • Bland alle ingredienser til en ensartet remonce og lad det gerne stå ude på bordet til det skal bruges.

  • Samling:
  • Når dejen så har fået lov at vokse på køl natten over tager du den ud og lader den stå en halv til en hel times tid på køkkenbordet så den lige kan stå og “vågne” lidt og få en mere arbejdsvenlig temperatur.

  • Rul den hævede dej ud på et meldrysset bord. Rul den til en rektangel og fordel så remoncen ud på hele firkanten i et jævnt lag.

  • Så tager du vaniljecremen og fordeler også den, men undgå at komme helt ud til kanten på den langside, der er længst væk fra dig. Rul så dejen stramt på den lange led og skær forsigtigt snegle af ca. 2 centimeters bredde med en god, skarp brødkniv så du ikke får mast dem og ender med al fyldet på bordet i stedet. 

  • Jeg lægger mine snegle i en bradepande med bagepapir så man undgår tøre, kedelige kanter. Hvis du også vil gøre dette så læg dem blot med “snippen/enden” af sneglen foldet ind under sig selv og lidt mellemrum mellem hver snegl.

  • Lad dem så efterhæve i 30-45 minutter hvorefter de pensles og bages ved 180 grader miderst i ovnen på varmluft i ca. 20 minutters tid eller til de er flotte og gyldne.

  • Herefter skal de ellers bare køles af og pyntes med glasur – jeg kan varmt anbefale at give dem lidt chokoladeglasur, det synes jeg passer dejligt til citronen og vaniljen, men en helt klassisk glasur går man heller aldrig galt i byen med.

Video-guide

Noter

  • *Tip* Du kan teste om din surdej er klar til brug ved at komme en lille smule i et glas med vand, flyder surdejen ovenpå er den aktiv og god til at bage med. Synker den skal du vente lidt længere og prøve igen.

Herefter kan disse perfekt snaskede snegle nydes i fulde drag til en kop kaffe eller the eller hvad du nu ellers lige synes, du har lyst til. De er gode at fryse ned, hvis du synes portionen er for stor til, at i kan nå at spise dem alle, men da de er lavet på 100% surdej er min erfaring at de faktisk holder sig friske og bløde længe – eller at de simpelhen bliver spist for hurtigt til, at det nogensinde når at blive et egentlig problem.

Show 2 Comments

2 Comments

  1. Mie

    Hvor mange snegle får du cirka?🤤

Nogle spørgsmål, tanker eller erfaringer du vil dele?