Fødselsdagslagkage

Jeg havde fødselsdag i søndags og det skulle da selvfølgelig fejres med en vaske-ægte helt og aldeles hjemmelavet fødselsdagslagkage med alle yndlingssmagene. Hele armen fik den, jeg havde nemlig en længe ventet fridag dagen før min fødselsdag, og den skulle da bruges på at kage-nørde i køkkenet.

Jeg elsker en god, klassisk vanilje-konditorcreme. Jeg elsker ribs og havde stadig nogle fra sommerhuset på køl. Både mørk chokolade og marcipan lægger også virkelig højt på listen af smage jeg elsker. Derfor blev resultatet denne (hvis jeg selv skal sige det) ret fantastiske lagkage med tre vanilje-marcipan-kagebunde med mørke chokoladestykker samlet af henholdsvis et lag konditorcreme og et lag frisk og syrlig ribsmousse. Kagen blev derefter pyntet med marcipanbånd, chokoladeglasur og selvfølgelig også krymmel. Det skal vel lidt fest og farver til på sådan en fødselsdagssag!

10-12 pers. (springform med ø20-22)

Ingredienser:

Bunde:

4 æg

0,5 tsk vaniljekorn eller kornene fra 0,5-1 vaniljestang

125g mel

100g sukker

100g fintrevet marcipan

75g hakket mørk chokolade

1 nip salt

Vaniljecreme:

2 blade husblas

3,7 dl minimælk

0,3 dl fløde

3-4 spsk sukker

1 vaniljestang

3 æggeblommer

2 spsk maizena

1dl fløde (til piskning)

Ribsmousse:

300g ribs (eller hvilket som helst andet bær du foretrækker eller kan få fat i)

skal fra en citron

35g flormelis

1dl fløde

1,75dl skyr

1/2 vaniljestang

3 blade husblas

Chokoladeglasur:

50g chokolade

40g flormelis

lidt vand (så det får den rette konsistens)

Maricpanbånd:

200g marcipan

100g flormelis

15g glukosesirup:

Fremgangsmåde:

Tænd ovnen på 180 grader varmluft.

Pisk æg, sukker og vanilje til en let og luftig æggesnaps. Vend så forsigtigt mel, bagepulver og salt i æggesnapsen. Når det blevet til en ensartet masse tilsætter du den revne marcipan samt den hakkede chokolade og vender også det forsigtigt i til det er godt fordelt.

Hæld så dejen på en springform og bag kagen i ca. 20-30 minutter til den er flot og gylden og ikke længere hænger fast når du prikker i den.

Tag den ud og lad den køle fuldstændig af.

Vaniljecreme:

læg husblas i blød i koldt vand.

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud og put både korn og stang i en gryde sammen med mælk og fløde og opvarm så til lige under kogepunktet. Samtidig eller lige før pisker du æggeblommer sammen med sukker og maizena i en skål. Derefter hældes den varme mælk over i skålen stille og rolig hele tiden under omrøring/piskning. Når al mælken er i skålen hældes det tilbage i gryden og varmes igen under konstant omrøring. Når cremen begynder at stivne lige så stille tilsætter du det udblødte husblas og når den har nået den rette konsistens(den må gerne være godt tyk) tager du den af varmen, hælder på en skål og lægger så husholdningsfilm over cremen, helt tæt til overfladen så der ikke dannes kondens.

Sæt den derefter på køl, den skal være helt afkølet før den kan blandes op med en stift pisket flødeskum. (det gør du bare lige inden du skal til at samle kagen)

Ribsmousse:

Læg husblassen i blød i koldt vand.

Kom ribs i en gryde sammen med citronskal, sukker, kornene fra vaniljestangen og den tomme vaniljestang. Giv det et opkog på en 5-8 minutters tid, sluk for blusset og smelt husblassen heri. Si så kernerne fra og lad det afkøle lidt.

Når det er afkølet en smule kan du piske fløden til en stiv skum, tilsætte skyren og piske videre. Efterfølgende vender du så lidt ad gangen det afkølede ribssaft i til du har en glat og lækker mousse. Hæld den på en sprøjtepose og læg den på køl til kagen er klar til samling. Den kan godt virke en smule “runny” men bare rolig, den skal nok sætte sig når kagen skal samles.

Marcipanbånd:

Bland alle ingredienserne til en samlet og ensartet masse. Læg den så i en pose og derefter på køl til den skal bruges.

Samling af kagen:

Når du har alle elementer på plads og bundende er helt afkølede “flækker” du dem i tre ca. lige tykke bunde. Find så det fad, du gerne vil servere kagen på, tag en bagering og beklæd den med bageplast. Placer så den første bund på fadet, læg kageringen med kageplast rundt om så den sidder til og find vaniljecremen frem og bland den op med flødeskum(gem gerne en smule flødeskum til når du skal have båndet på kagen) til den har den konsistens/smag du godt kan lide, den skal have. Fordel derefter konditorcremen på den første bund og læg bund nr. 2 forsigtigt ovenpå.

Tag så ribsmoussen fra køl, klip et hul i spidsen af sprøjteposen og fordel moussen på den næste bund. Tilsidst lægger du så den sidste bund på toppen af moussen og sætter kagen tilbage på køl så den kan sætte sig. Dette skal den gerne have minimum 4-6 timer til.

Når den så har sat sig tager du marcipanmassen frem ruller den til en lang pølse og lægger den mellem to lange stykker film. Rul den så lang og glad mellem de tog lag film. Mål hvor omkredsen og højden af kagen(lav gerne en 1/2-1 cm ekstra på begge leder) og rul marcipanen ud og skær den til, så den passer på målene. Tag det øverste lag film af, men behold det på “ydersiden” så du kan bruge det som “støtte” når du lægger båndet omkring.

Når det skal lægges om kagen smører du først kagen med et tyndt lag af det overskydende flødeskum og herefter lægger du båndet på så stramt som du kan og skærer marcipanen til, så lukningen passer sammen og bliver fin. Du kan skære marcipanen til i højden når du har lagt glasuren, det synes jeg i hvert fald er lettest.

Glasur:

Temperér chokoladen i en mikroovn eller over et vandbad. Kom flormelisen i og bland det (evt. med en smule vand) til det har en god og let flydende konsistens.

Hæld den lune glasur på kagen, fordel det med en ske, kniv eller palet. Pynt kagen med det krymmel eller den pynt, du kunne tænke dig og sæt den så på køl igen så glasuren også lige sætter sig.

Når den har kølet det sidste er den endelig klar til at blive nydt i det bedste selskab du kunne forestille dig. Det fortjener både du og kagen.

Velbekomme! Og bare roligt, jeg ved godt, at den er “besværlig” og tidskrævende, den her ballademager af en fødselsdags-sag, men jeg lover dig, at den er det hele værd når tænderne bliver sat i den. ❤

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s