Æble/kanel boller med rosiner og surdej

Carsten har det bare dejligt for tiden og jeg er virkelig blevet så glad for at eksperimentere med brødbagningen. Det er bare så utroligt lækkert med det surdejsbrød! Denne gang tænkte jeg, at jeg ville prøve noget, der var lidt anderledes og så kom ideen til de her boller op i mit hoved, og skønne, det synes jeg bestemt, at de blev! Specielt med et godt lag smør. Eller peanutbutter!

ca. 10-14 boller

Ingredienser:

110g aktiv surdej

425g vand

100g groft ølandshvedemel

200g manitoba mel

200g almindeligt hvedemel

1 spsk kanel

12g salt

60 rosiner

1 æble, revet

Fremgangsmåde:

Sørg for at fodre din surdej ca. 6-8 timers tid inden brug så den er klar og aktiv når du skal til at sætte dejen over.

Tag ca. 400g vand (gerne lunkent, jeg blander gerne lidt kogt vand i det kolde så det bliver lunkent) og bland mel og kanel i vandet og sørg for at røre godt rundt så al melet er vådt. Derefter skal det stå og hygge sig på køkkenbordet i en times tid hvorefter du tilføjer de sidste 25g vand samt surdejen og lader den stå yderligere 20 minutters tid. På den måde får man nemlig sat gang i glutenindholdet i brødet.

Så rører du dejen sammen på røremaskinen på middel hastighed i en 5-8 minutters tid. (Dejen skal være rimelig våd og kun lige slippe siderne.) Efter æltning med dejkrogen tilsættes salt og der æltes i yderligere 30 sekunder.

Så hælder du dejen over i en plasticbøtte smurt med olie, denne gang brugte jeg rapsolie, men man kan også sagtens tage olivenolie eksempelvis. Så hælder du rosiner og det revede æble over dejen og folder så dejen ind over sig selv fra alle fire sider, to gange så du også får blandet fyldet lidt sammen med dejen. Derefter lader du dejen stå på køkkenbordet i en halv time og folder igen dejen. Det samme gør du i alt fire gange med ca. 30 minutters interval. Efter sidste foldning lader du dejen stå tildækket på køkkenbordet i ca. halvanden time yderligere og sætter den så på køl – meget gerne omring en 12-18 timers tid.

Morgnen efter tænder du så ovnen på max. og varmluft og lader pladerne varme op i ovnen og tager dejen ud af køleskabet så den lige kan “vågne” og få samme temperatur som rummet. Sæt også meget gerne et fad med vand i ovnen så du skaber et dejligt, fugtigt miljø til brødet under bagningen.

Herefter vipper du forsigtigt dejen ud på bordet, strækker den lidt til en rektangel som du deler i ca. 3 baner og laver så en 4-5 boller af hver bane alt efter hvor store boller der ønskes. Så placerer du bollerne på bagepapir og når ovnen så er varm nok sætter du bollerne ind på de  varme plader og bager dem i 15 minutters tid eller til at de har fået en flot, mørk og gylden skorpe.

Efter bagning lader du dem afkøle let og så kan de ellers guffes med et godt lag smør – det er altså bare lige sagen til sådan nogle kanel, rosin, æble basser! Eller peanutbutter – det klæder også de smage virkelig godt, hvis du spørger mig!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s