Spandauere med blåbær

Spandauere har altid været et af mine yndlings-wienerbrød. Vaniljecremen er det, der gør det for mig. Det har jeg altid været kæmpe tilhænger af. Som i kæmpe. Som i at jeg nok skal sørge for, at der ikke er så meget som et miligram tilbage i skålen når der har været vaniljecreme i køkkenet, om det så er blevet brugt til bagning eller ej.

Da jeg gerne vil blive bedre til udrulning af wienerdej tænkte jeg da derfor, at det var den perfekte basse at lave denne gang. Jeg twistede dog lidt på klassikeren og fyldte lidt blåbær under cremen. Slet ikke dårligt! Det giver både en dejlig friskhed og en flot farve til den smør-fede, skønne wienerdej.

I denne omgang lavede jeg wienerdejen kun med gær, i modsætning til mine tidligere skrubber og croissanter, da jeg ikke lige synes at det passede ind i planlægningen at de skulle hæve på køl natten over, men det synes jeg nu heller ikke gjorde resultatet dårligere.

ca. 9-12 styks (alt efter størrelse)

Ingredienser:

Wienerdej:

110g iskoldt vand

120g iskoldt mælk

1 æg

25g gær

450g iskoldt mel (læg det gerne i fryseren natten over)

40g sukker

8g salt

250g smør (til udrulning)

1 æg til pensling

Vaniljecreme:

3,7 dl minimælk

0,3 dl fløde

3 spsk sukker

1 vaniljestang

3 æggeblommer

2 spsk maizena

Fremgangsmåde:

Wienerdej:

Start med at opløse gær og æg i den iskolde mælk og vand, tilsæt så mel, sukker og salt og ælt til dejen slipper fingrene eller røreskålens sider, den skal ikke æltes særlig længe (5 minutter på røremaskinen eller i hånden er nok). Form så dejen til en kvadrat, pak den ind i køkkenfilm og sæt den til at hvile på køl i en til 2 timer.

Lige efter tager du smøret og banker det ud til en kvadrat mellem to stykker bagepapir. Det skal ca. have en tykkelse på 1 cm. Sørg for at lave kvadraten så skarp som muligt, det gør udrulningen senere lettere.

Pak så smøret ind i bagepapiret og læg det på køl sammen med dejen.

Du kan med fordel lave vaniljecremen nu.

Fremgangsmåde vaniljecreme:

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud og put både korn og stang i en gryde sammen med mælk og fløde og opvarm så til lige under kogepunktet. Samtidig eller lige før pisker du æggeblommer sammen med sukker og maizena i en skål. Derefter hældes den varme mælk over i skålen stille og rolig hele tiden under omrøring/piskning. Når al mælken er i skålen hældes det tilbage i gryden og varmes igen under konstant omrøring. Cremen vil så begynde at stivne, når den har nået den rette konsistens tager du den af varmen, hælder på en skål og lægger så husholdningsfilm over cremen, helt tæt til overfladen så der ikke dannes kondens.

Sæt den derefter på køl. (den kan også sagtens tåle at stå natten over hvis det ønskes)

Wienerdej – fortsat:

Når dejen har hvilet ruller du den ud på et meldrysset bord. Den skal rulles ud i en kvadrat der er stor nok til at pakke smøret ind i den. Placér så smøret på “tværs” af dejen så du kan folde hjørnerne ind over den og sørg for at lukke dejen godt omkring den.

Rul så forsigtigt dejen uden at trykke (ellers får du mast smøret ind i dejen) så den er 3 gange så lang, som den er bred og fold den ind over sig selv så du har tre lag smør og fire lag dej. Læg den så på køl i 30 minutter.

Tag nu dejen ud på et meldrysset bord igen og rul den endnu engang forsigtigt ud så den er 3 gange så lang som bred og fold den i tre igen – så har du en dej med 9 lag smør. Læg den på køl i en halv time igen.

Tag dejen ud og gentag udrulningen, men denne gang kan du bare folde den på midten så du bare får to lag. Spandauerne smager også dejligt “kun” med 18 lag og er nemmere at rulle ud inden udskæringen. Læg den på køl i 30 minutter.

Tag dejen ud og rul den til ca. 0,5 cm i tykkelse – i et rektangel eller kvadrat (alt efter hvor mange du vil lave) så du kan skære kvadrater der er mellem 8*8 og 10*10 cm store.

Læg så nogle frosne blåbær i midten af hver firkant og træk alle fire hjørner ind mod midten så de lige lapper over hinanden. Tryk dem lidt sammen på midten, lav en fordybning og sprøjt hvad der svarer til ca. en skefuld kagecreme i hver fordybning.

Så skal de bare hæve til ca. dobbelt størrelse under et klæde (pas på det ikke lægger sig i cremen) Dette tager ca. 1-2 timers tid.

I mellemtiden tænder du ovnen på ca. 200 grader varmluft. Når spandauerne er hævet pensler du dem med æg og bager dem så i 15-20 minutter til de er flotte og gyldne.

Lad dem køle let af på en rist og pynt dem med choko-glasur. Og så er de ellers klar til at hapses! ❤

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s