Surdejsbrød med tranebær og solsikkekerner

Jeg er meget glad for at arbejde og lege med surdejsbrød i øjeblikket, jeg synes faktisk det er virkelig spændende og det er en ting, jeg gerne vil blive bedre til og lære mere om. Forleden fik jeg bagt et med tørrede tranebær og lidt solsikkekerner og synes bestemt at det fik en dejlig smag og god konsistens, det eneste jeg lige skal arbejde lidt mere mod er en sprødere skorpe, men nogengange kræver det bare at man leger lidt med de forskellige faktorer under bagningen fra gang til gang, så det arbejder jeg videre på, i mellemtiden synes jeg alligevel ikke, at i skal snydes for opskriften på et lækkert, smagsfyldt brød – det kan være, at i har bedre held med skorpen end jeg!

Ingredienser:

200g fuldkorns ølandshvedemel

100g manitobamel

100g almindeligt hvedemel

50g havregryn

25g solsikkekerner (du kan sagtens fordoble her!)

40g tørrede tranebær

425g vand (400 først)

12g salt

Fremgangsmåde:

Sørg for at fodre din surdej ca. 6-8 timers tid inden brug så den er klar og aktiv når du skal til at sætte dejen over.

Tag ca. 400g vand (gerne lunkent, jeg blander gerne lidt kogt vand i det kolde så det bliver lunkent) og bland mel, havregryn og kerner i vandet og sørg for at røre godt rundt så al melet er vådt. Derefter skal det stå og hygge sig på køkkenbordet i en times tid til to, på den måde får man nemlig sat gang i glutenindholdet i brødet.

Efter en times tid eller to kan du så blande surdej og de sidste 25g vand i. Så rører du dejen sammen på røremaskinen på middel hastighed i en fem minutters tid. (Dejen skal være rimelig våd og kun lige slippe siderne.) Efter ca. 5 minutters æltning med dejkrogen tilsættes salt og der æltes i yderligere 30 sekunder.

Så hælder du dejen over i en plasticbøtte smurt med olie, denne gang brugte jeg rapsolie, men man kan også sagtens tage olivenolie eksempelvis. Hæld nu tranebærene i dejen og fold så dejen ind over sig selv fra alle fire sider. Derefter lader du dejen stå på køkkenbordet i en halv time og folder igen dejen. Det samme gør du i alt fire gange med ca. 30 minutters interval. Efter sidste foldning lader du dejen stå tildækket på køkkenbordet i ca. halvanden time yderligere (eller til den næsten er fordoblet.)

Så hældes dejen forsigtigt over i den meldryssede hævekurv (det er vigtigt, at der er rigeligt med mel, ellers kan den hænge fast og du risikerer at ødelægge luftigheden i brødet) Har du ingen hævekurv lader du den blot ligge i skålen/bøtten og overdækker den og sætter den på køl i en 12-18 timers tid.

Efter den lange hævning tænder du ovnen på 250grader eller så varmt som du kan på varmluft og lader så en bageplade varme op inde i ovnen.

Så tipper du forsigtigt dejen ud af kurven på noget bagepapir og når ovnen er klar lægger du brødet på bagepapiret ind og bager det i ca. en halv times tid. (du kan sagtens tage dejen ud af køleskabet når du tænder ovnen så det kan stå og “vågne” og få samme temperatur som rummet.) Er det ved at blive for mørkt i skorpen kan du skrue ned for temperaturen efter de første 15-20 minutter i ovnen – til ca. 200-210grader og bage det færdigt ved den temperatur.

*Tip – sæt gerne en bradepande med kogende vandt ind i bunden af ovnen lidt før du smider brødet ind for at skabe et lækkert og fugtigt miljø for brødet under bagningen.*

Så skal det bare køles af en i en halv times tid og derefter nydes med et godt lag smør og en god ost eller noget pålægschokolade eller peanutbutter eller hvad du nu ellers synes er lækkert på dit nybagte brød. Mums og tak, siger jeg bare!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s