Croissanter med æbleremonce og surdej

Lag, massere af lag. Lag med luft i mellem. Et sprødt ydre og et dejligt, blødt indre. Sådan kan jeg godt lide mine croissanter, men det kan de fleste vel.

Jeg prøvede for første gang kræfter med hjemmebagte croissanter forleden og her er resultatet, jeg har lavet mine på surdej, mest for smags skyld, det behøver man ikke, så kan man i stedet give dem 100g vand og 25g gær.

Jeg har læst og læst om croissanter for at finde frem til hvordan jeg ville have mine – smagen var jeg yderst tilfreds med, de smager virkelig virkelig lækkert, hvis jeg selv skal sige det i hvert fald! Lagene kunne godt have været flottere, men synes egentlig at det alligevel er blevet ret fine på trods af, at det er første forsøg – øvelse gør mester, som man siger! Og så gør remoncen også, at lagene er lidt sværere at se inden i, tror jeg. Og så kom jeg måske også til at lave den brain-fart at lade dem stå til hævning oven på ovnen da jeg forvarmede den, så lidt at smøret begyndte at smelte – ups. Så alt det taget i betragtning blev de super lækre og jeg synes altså de smager for godt til, at i ikke skal have en opskrift, så her kommer den! 🙂

Mine fik et lidt “rustikt” udtryk i rulningen, men det kan jeg nu egentlig meget godt lide – man må vel godt kunne se, at det er hjemmebagt!

Det ser mere besværligt ud end det er!

14-16 styk

Ingredienser:

80g iskoldt vand

130g iskoldt mælk

1 æg

50g surdej

15g gær

450g iskoldt mel (læg det gerne i fryseren natten over)

40g sukker

10g salt

250g smør (til udrulning)

1 æg til pensling

Fremgangsmåde:

Obs: hvis du bruger surdej skal den selvfølgelig været fodret og aktiv til når du begynder på dejen.

Start med at opløse gær og surdej og æg i den iskolde mælk og vand, tilsæt så mel, sukker og salt og ælt til dejen slipper fingrene eller røreskålens sider, den skal ikke æltes særlig længe. Form så dejen til en kvadrat, pak den ind i køkkenfilm og sæt den til at hvile på køl, gerne i 2 timers tid.

Lige efter tager du smøret og banker det ud til en kvadrat mellem to stykker bagepapir. Det skal ca. have en tykkelse på 1 cm. Sørg for at lave kvadraten så skarp som muligt, det gør udrulningen senere lettere.

Pak så smøret ind i bagepapiret og læg det på køl sammen med dejen.

Når dejen har hvilet ruller du den ud på et meldrysset bord. Den skal rulles ud i en kvadrat der er stor nok til at pakke smøret ind i den. Placér så smøret på “tværs” af dejen så du kan folde hjørnerne ind over den og sørg for at lukke dejen godt omkring den.

Rul så forsigtigt dejen uden at trykke (ellers får du mast smøret ind i dejen) så den er 3 gange så lang, som den er bred og fold den ind over sig selv så du har tre lag smør og fire lag dej. Læg den så på køl i 30 minutter.

Tag nu dejen ud på et meldrysset bord igen og rul den endnu engang forsigtigt ud så den er 3 gange så lang som bred og fold den i tre igen – så har du en dej med 9 lag smør. Læg den på køl i en halv time igen.

Tag dejen ud og gentag udrulningen så du nu har 27 lag. Læg den på køl i 30 minutter.

Tag dejen ud og rul den til ca. 1 cm i tykkelse – stadig med mål der ca. er 3 gange så lang som den er bred og skær dejen ud i trekanter der ca. er 2,5 til 3 gange så lange som de er bredde. Træk let i dejen så du får en fin trekant og læg så en teske remonce i den bredde ende og rul dejen stramt til et horn.

Læg dem så på køl i ca. 12-18 timer.

Efter den lange hviletid lader du dem stå på køkkenbordet en 3-5 timers tid inden bagning.

Pensl dem så med æg og bag dem i en forvarmet ovn på ca. 200grader varmluft i 10-14 minutter til de er flotte gyldne, sprøde og lette. Lad dem køle lidt af før du sætter tænderne i og nyder dem i fulde drag.

Follow my blog with Bloglovin

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s