Gammeldags fastelavnsboller med creme

Så er det ved at være den tid på året, hvor fastelavnsbollerne findes i spandevis hos hver en bager og i hvert et supermarked, og med god grund, for hvem vil ikke gerne lige guffe sådan en i sig? De findes efterhånden i et utal af variationer, med den klassiske kardemommebolle, med weinerdej, med vaniljecreme, syltetøj, remonce, flødeskum -tja, you name it.

Min yndlings er den helt klassiske med vaniljecreme, evt. piftet op med lidt bær og chokolade som den her omgang var, lidt hindbærmarmelade eller med lidt remonce i.

Her får i mit bedste bud på lækre, bløde og søde fastelavnsboller som du kan variere frit i fyldet, lige som du lyster.

Af opskriften her får du ca. 12-16 styks efter størrelse

Ingredienser:

30g gær (hvis du vil lave dem med surdej kan du give dem ca. 50g surdej og nøjes med 10g gær i stedet – så skal den bare helst koldhæve i en 6-8 timer eller natten over)

100g blødt smør

2,5 dl mælk

1 æg (+1 til pensling)

2 tsk kardemomme

1 nip salt

2 spsk sukker

ca. 450g mel

Vaniljecreme:

3,7 dl minimælk

0,3 dl fløde

3 spsk sukker

1 vaniljestang

3 æggeblommer

2 spsk maizena

Remonce (hvis det ønskes)

100g blødt smør

100g marcipan

100g sukker

(tip: du kan også bare bruge 4dl mælk i stedet for de 0,3 dl fløde)

Ellers kan du fylde dem med en god hindbærmarmelade eller nogle frosne bær og/eller lidt chokolade!

Vaniljecreme:

Det første du skal i gang med er cremen da den skal nå at køle af inden den skal bruges.

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud og put både korn og stang i en gryde sammen med mælk og fløde og opvarm så til lige under kogepunktet. Samtidig eller lige før pisker du æggeblommer sammen med sukker og maizena i en skål. Derefter hældes den varme mælk over i skålen stille og rolig hele tiden under omrøring/piskning. Når al mælken er i skålen hældes det tilbage i gryden og varmes igen under konstant omrøring. Cremen vil så begynde at stivne, når den har nået den rette konsistens tager du den af varmen, hælder på en skål og lægger så husholdningsfilm over cremen, helt tæt til overfladen så der ikke dannes kondens.

Sæt den derefter på køl. (den kan også sagtens tåle at stå natten over hvis det ønskes)

Dejen:

Lun mælken til den er lillefingervarm og opløs gæren heri. Bland så halvdelen af melet og rør det sammen. Derefter tilsætter du æg, smør, kardemomme, sukker og salt og rører det sammen. Til sidst tilsætter du resten af melet lidt efter lidt mens du ælter. Dejen skal være klistret og kun lige slippe fingre eller kanten af røreskålen.

Når den klaret skal den lige stå og hygge sig en times tid på bordet.

Remonce:

Bland ingredienserne til en ensartet masse.

Samling:

Når dejen har hævet og forhåbentlig er vokset godt rulles den tyndt ud på et meldrysset bord i en rektangel så du kan skære den ud i passende firkanter. Derfter lægger du så en teskefuld kagecreme og en teskefuld af det andet fyld(eller bare lidt ekstra creme) om så du ønsker marmelade, remonce, bær, chokolade eller andet godt. Så samler du alle fire hjørner og nulrer dejen godt så den er helt samlet og triller dem så runde. Læg dem med samlingen ned ad på en bageplade og når du har gjort det med dem alle lader du dem efterhæve i 30-45 minutter med et hviskestykke over.

Når de har hævet pensler du dem med æg eller lidt mælk og bager dem så i ca. 12-15 minutter (til de er gyldne og flotte) på 210grader varmluft.

Bollerne kan sagtens fryses ned hvis det ønskes og smager nu bare aller bedst samme dag de er bagt.

God fornøjelse! ❤

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s