Saftigt, luftigt og lækkert Ølandshvedebrød

Jeg elsker brød. Specielt det nybagte, det som er så saftigt at det klistrer en lille smule uden på nogen måde at være klægt eller underbagt eller tungt. Den slags hjemmebagte brød, der ligeså godt kunne komme direkte fra bageren. Sådan noget synes jeg er ret så sjovt at eksperimentere med i øjeblikket – specielt fordi jeg har fået min skønne surdej, Carsten. Han er sjov at lege og eksperimentere med!

Det gjorde jeg også igen forleden og resultatet blev det her lækre brød. Det er hævet i en hævekurv hvilket jeg er blevet stor fan af efter at have anskaffet mig sådan en, jeg har også netop købt mig en bagesten, men den var altså ikke kommet endnu da dette brød skulle bages, så derved har jeg en undskyldning for at bage igen meget snart, nu med stenen – det klager jeg ikke over!

Nå, men hvis i også vil give jer i kast med sådan et her brød, så kommer min opskrift på det her!

Ingredienser:

90g aktiv surdej

5g gær

325g vand (gem 50g til at opløse gæren i)

200g groft Ølandshvedemel

200g hvedemel

11g salt

Fremgangsmåde:

Ca. en 6-8 timer før du skal lave dejen fodrer du din surdej så den er bageklar.

Efter de 6 timers tid tager du de 275g vand og blander med melet så alt melet er blevet vådt. Det lader du så stå tildækket i en skål i 1-2 timer. Dette kaldes autolyse og her sørger du for, at aktivere glutenindholdet i melet.

Efter de to timer opløser du gæren i 50g lunkent vand og hælder det, og surdejen ned til mel/vandblandingen. Dette ælter du så i ca. 5 minutter på røremaskinen og tilsætter tilsidst salt og lader den ælte i yderligere 30 sekunders tid.

Derefter hælder du forsigtigt dejen over i en skål eller bøtte smurt med lidt olie. Du folder så dejen ind over sig selv på hver af de fire leder. (Det er lettest med våde fingre) Så lader du dejen stå i en halv times tid og folder den igen. Sådan fortsætter du i en to timers tid.

Så hældes dejen forsigtigt over i den meldryssede hævekurv (det er vigtigt, at der er rigeligt med mel, ellers kan den hænge fast og du risikerer at ødelægge luftigheden i brødet) Har du ingen hævekurv lader du den blot ligge i skålen/bøtten og overdækker den og sætter den på køl i en 12-18 timers tid.

Efter den lange hævning tænder du ovnen på 250grader eller så varmt som du kan på varmluft og lader så en bageplade varme op inde i ovnen.

Så tipper du forsigtigt dejen ud af kurven på noget bagepapir og når ovnen er klar lægger du brødet på bagepapiret ind og bager det i ca. en halv times tid. (du kan sagtens tage dejen ud af køleskabet når du tænder ovnen så det kan stå og “vågne” og få samme temperatur som rummet.)

Så skal det bare køles af en i en halv times tid og derefter nydes med et godt lag smør og en god ost eller noget pålægschokolade eller peanutbutter eller hvad du nu ellers synes er lækkert på dit nybagte brød. Nam!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s