Lækre ølandsboller med surdej

Mmm, duften af nybagte boller (Ja, faktisk alt der er nybagt) er noget af det bedste jeg ved. Det giver altså bare en helt bestemt stemning når noget hjemmebag lige så stille begynder at dufte i hele hytten, Man bliver helt glad af det.

En dejlig start på en kedelig mandag morgen kunne for eksempel være disse super lækre Ølandsboller lavet med surdej for at give bollerne en ekstra god krumme og gøre det blødt og lækkert inden i. Og så holder det sig altså bare frisk liiige det længere når surdejen er med inden over. Min surdej, Carsten, som den bliver kaldt herhjemme, er i hvert fald altid god for dejligt bagværk.

Så med disse ord får en i en lille opskrift på skide lækre boller her – håber i vil tage godt i mod den! 🙂

Ingredienser:

450g vand

2-5g gær

125g aktiv surdej

150g Ølandsmel, groft

425g hvedemel

14g salt

Fremgangsmåde:

Sørg for at fodre din surdej dagen ca. 6 timers tid inden brug så den er klar og aktiv når du skal til at sætte dejen over.

Tag ca. 425g vand (gerne lukent, jeg blander gerne lidt kogt vand i det kolde så det bliver lunkent) og bland både hvede- og ølandsmel i vandet og sørg for at røre godt rundt så al melet er vådt. Derfter skal det stå og hygge sig på køkkenbordet i en times tid, på den måde får man nemlig sat gang i glutenindholdet i brødet.

Efter en times tid kan du så opløse gæren i de sidste 25g vand og herefter blande surdejen i. Så rører du dejen sammen på røremaskinen på middel hastighed i en fem minutters tid. (Dejen skal være rimelig våd og kun lige slippe siderne.) Efter ca. 5 minutters æltning med dejkrogen tilsættes salt og der æltes i yderligere 30 sekunder.

Så hælder du dejen over i en plasticbøtte smurt med olie, denne gang brugte jeg rapsolie, men man kan også sagtens tage olivenolie eksempelvis. Og folder så dejen ind over sig selv fra alle fire sider. Derefter lader du dejen stå på køkkenbordet i en halv time og folder igen dejen. Det samme gør du i alt fire gange med ca. 30 minutters interval. Efter sidste foldning lader du dejen stå tildækket på køkkenbordet i ca. halvanden time yderligere (eller til den næsten er fordoblet) og sætter den så på køl natten over. Meget gerne omring en 12 timers tid. Dejen skulle gerne se nogenlunde sådan her ud efter hævningen – godt med luftbobler.

Morgnen efter tænder du så ovnen på max. og varmluft og lader pladerne varme op i ovnen og tager dejen ud af køleskabet så den lige kan “vågne” og få samme temperatur som rummet. Sæt også meget gerne et fad med vand i ovnen så du skaber et dejligt, fugtigt miljø til brødet under bagningen.

Herefter vipper du forsigtigt dejen ud på bordet, strækker den lidt til en rektangel som du deler i ca. 3 baner og laver så en 4-5 boller af hver bane alt efter hvor store boller der ønskes. Så placerer du bollerne på bagepapir og når ovnen så er varm nok sætter du bollerne ind på de  varme plader og bager dem i 15 minutters tid eller til at de har fået en flot, mørk og gylden skorpe.

Tag dem så ud og lad dem køle lidt af på en rist før du sætter tænderne i dem (ja, jeg ved godt det er en hård ventetid – men du er der næsten, hold ud!) Jeg nyder gerne mine boller med et godt lag smør og en god skive ost – og selvfølgelig en dejlig kop kaffe. Så er min mandag i hvert fald redet!

Dejlig mandag til jer derude! ❤

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s